Vergoedingen: Oranje Leeuwinnen halen hun gelijk bij KNVB

De KNVB maakt bekend dat de vergoedingen van de Oranje Leeuwinnen worden ‘verveelvoudigd’. Zonder het noemen van de bedragen is dat een nogal cryptische omschrijving want driemaal weinig is nog vaak nog altijd weinig.

Eerder gaf Vivianne Miedema in een interview aan dat ze het terecht zou vinden als de mannen en de vrouwen van de KNVB een gelijke beloning zouden krijgen. Citaat:

‘Ik denk dat we hetzelfde verdienen. We zijn Europees kampioen. De mannen hebben zich niet eens geplaatst voor het WK, en eerder ook niet voor het EK. Het is daarom wel zo fair om hetzelfde te verdienen. Onze bond is heel rijk, hopelijk komt er ook voor ons een betere overeenkomst.’

en:

 ‘Wij moeten de standaard neerzetten. Je moet ook eerlijk zijn: tien jaar geleden zou ik niet hebben gekeken naar een vrouwenwedstrijd. Het was toen gewoon niet goed genoeg. We zetten nu de stappen. Daardoor is het niveau voor zenders goed genoeg om duels uit te zenden en voor mensen om terug te komen naar stadions.’

Dat kun je wel terecht vinden maar helemaal realistisch is het niet: we hebben het over betaald voetbal en zolang sponsors méér geld overhebben voor de mannen is er nu eenmaal minder beschikbaar voor de vrouwen, het geld moet ergens vandaan komen.

Welke verhoging dan ook nu: hij is terecht. Het vrouwenvoetbal ziet al jaren een stijgende lijn – in aantal beoefenaars én resultaten – en die lijn is nog steiler geworden na de winst van de Oranje Leeuwinnen. Daarmee is ook de sponsorwaarde gestegen, de KNVB moet die waarde wel laten ‘landen’ waar hij hoort. Maar ook kon de KNVB inderdaad wel wat van de algemene reserves investeren in het vrouwenvoetbal, in elk geval zolang die vrouwen het publiek méér op de banken krijgen dan de mannen. Met aansprekend voetbal en aansprekende resultaten.