‘Feminism’ is woord van het jaar 2017 van woordenboek Merriam-Webster

De Amerikaanse woordenboekenuitgever Merriam-Webster analyseert elk jaar de zoekopdrachten in haar online woordenboek. Er wordt dan gekeken of bepaalde woorden duidelijk vaker zijn opgezocht dan in andere jaren. Het meest opvallende woord in 2017 was ‘Feminism’ dat daarom gekozen werd tot Word of the Year.

Het online woordenboek van Merriam-Webster verwekt miljoenen zoekopdrachten per maand. Elk jaar stelt het bedrijf een lijst samen van de woorden die dat jaar opvallend vaak werden opgezocht. De eerste plek in de lijst was voor de term ‘Feminism.’

De interesse in de definitie van feminisme bleek met 70% te zijn toegenomen. Over het hele jaar zochten mensen vaker naar de betekenis van feminisme, maar ook waren er duidelijke uitschieters na belangrijke nieuwsberichten. Zo was er eind januari een piek na de verschillende Women’s Marches die zowel in de VS als daarbuiten werden gehouden. In februari volgde een uitschieter toen Kellyanne Conway, assistent van president Trump,  vertelde dat zij zichzelf niet als feministe beschouwt, omdat feminisme ‘geassocieerd wordt met het zijn van pro-abortus en anti-man’. Ook de ophef rond #metoo en films en series als The Handmaid’s Tale en Wonder Woman zorgden voor nieuwe interesse in de term.

Andere woorden in de lijst waren ‘dotard’, ‘syzygy’ en ‘complicit’.

Dit is de definitie van ‘feminism’ volgens Merriam-Webster:

Definition of feminism
1 : the theory of the political, economic, and social equality of the sexes
2 : organized activity on behalf of women’s rights and interests