Hollywood krijgt commissie tegen seksueel geweld in showbusiness

Hollywood krijgt een speciale commissie die seksueel grensoverschrijdend gedrag in de showbusiness moet tegengaan en gelijkheid op het werk moet bevorderen. Juriste, hoogleraar rechten en ervaringsdeskundige Anita Hill gaat de commissie leiden.

De Commission on Sexual Harassment and Advancing Equality in the Workplace wordt opgericht in de nasleep van het schandaal rond Harvey Weinstein, die door tientallen actrices werd beschuldigd van seksueel wangedrag. Vrouwen deelden op sociale media massaal hun ervaringen met seksuele intimidatie en misbruik onder de hashtag MeToo, die in enkele dagen miljoenen keren werd gebruikt. Ook onder meer Kevin Spacey, Dustin Hoffman, comedian Louis CK en regisseur Brett Ratner werden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

“Een ongekende mogelijkheid om echt iets te veranderen”
Anita Hill strijdt al decennia lang tegen seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. In 1991 beschuldigde ze haar toenmalige baas Clarence Thomas van seksuele intimidatie. De rechtszaak deed flink wat stof opwaaien omdat Thomas op dat moment in de running was als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Hoewel meerdere vrouwen haar verklaring ondersteunden met vergelijkbare verhalen, beweerde Thomas zelf dat de aanklachten een strategie waren van blanke liberalen om zijn benoeming aan het Hooggerechtshof te verhinderen. Clarence Thomas werd door de Senaat alsnog benoemd.

Inmiddels is Hill hoogleraar aan de Brandeis universiteit in Boston.  “Ik doe dit werk al 26 jaar. Dit is een ongekende mogelijkheid om echt iets te veranderen”, zegt Hill. “Het is tijd om de stilte te doorbreken.”

De commissie gaat zich richten op verschillende terreinen rondom seksuele intimidatie, zoals aangiftes, trainingen en onderzoeken. “De Commissie zal niet slechts één oplossing zoeken, maar naar een strategie om de complexe en onderling gerelateerde oorzaken van de problemen van gelijkheid en macht aan te pakken”, zegt Kathleen Kennedy, die als directeur van productiemaatschappij Lucasfilm betrokken is bij het project. De eerste meeting van de commissie werd bezocht door onder meer de directeurs van Disney, Warner Brothers, Sony en Universal.