Rotterdam in actie tegen seksuele straatintimidatie met StopApp

Hee meisje, lekkere tieten! Psst, hoertje, ga je mee? In Rotterdam kan dit soort praat voortaan een fikse boete opleveren. De Maasstad startte de campagne Stop Pikpraat en een app die ervoor moeten zorgen dat iedereen zich op straat veilig voelt.

Nasissen, seksueel getinte opmerkingen maken of vrouwen in een hoek drijven: voor Rotterdam is de maat vol. Eerder dit jaar werd daarom al besloten om seksuele straatintimidatie strafbaar te stellen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit bleek dit jaar dat maar liefst 94% van de Rotterdamse vrouwen te maken krijgt met ‘pikpraat’, zoals de stad het noemt. Toch doet maar een heel klein deel aangifte.

De gemeente lanceert daarom de StopApp. In geval van seksuele straatintimidatie kun je via deze app kun je met één klik doorgeven waar je bent. Ook kun je extra informatie toevoegen, zoals wat er exact is gebeurd en hoeveel daders er waren. Deze meldingen met locatie worden direct doorgestuurd naar de gemeente, die op deze manier in kaart brengt waar en wanneer de meeste incidenten voorkomen.

Op basis van deze meldingen gaat Rotterdam buiten gewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) inzetten die daders gaan aanspreken en ook kunnen bekeuren. Om de boete uit te delen is geen aangifte nodig en als je een melding maakt blijf je anoniem. Hierdoor wordt de drempel om incidenten te melden lager. Achteraf melden kan ook, door in de app een locatie te kiezen. Ook kun je in de app met één klik 112 bellen, mocht je in een bedreigende situatie terechtkomen.

Wethouder Joost Eerdmans wil zo nodig ook ‘lokboa’s’ inzetten, vrouwelijke handhavers die in korte rokjes naar de onveilige plekken toegaan en direct boetes uitdelen als ze worden belaagd. “Dat is natuurlijk een 100% trefkans. Maar dat mag alleen van de rechter als je al het andere al hebt geprobeerd”.

Je kunt de StopApp downloaden in Google Play en in de App Store.