De zoete wraak van Whitney Wolfe op Tinder. Met Bumble

Wat je ook van Tinder vindt, het is een succes. Tinder werd in 2012 opgericht en rapporteerde al in 2014 meer dan een miljard ‘swipes’ per dag. Het succes werd niet voor iedereen een feestje. Mede-oprichter Whitney Wolfe verliet het bedrijf drie jaar geleden met slaande deuren nadat ze een klacht wegens seksuele intimidatie indiende tegen mede-oprichter en ex-partner Justin Mateen die haar een hoer en golddigger noemde. De kwestie werd geschikt voor – naar verluid – één miljoen dollar én de afspraak dat geen van beide partijen er ooit mededelingen over zou doen. Vervolgens begon Wolfe opnieuw met $ 10 miljoen aan startkapitaal, ter beschikking gesteld door een verstrekker van risicokapitaal die er er 79 procent van de aandelen voor kreeg. Zelf hield Wolfe 20 procent, de resterende één procent ging naar een paar collega’s.

Inmiddels heeft Bumble – haar nieuwe bedrijf – ruim 22 miljoen geregistreerden tegen zo’n 46 miljoen voor Tinder. Maar Bumble groeit nog steeds met 70 procent per jaar, Tinder met 10 procent. Het is dus goed mogelijk dat Bumble over een jaar of twee zelfs groter is dan Tinder. Het succes van Bumble is ook het succes van de aan vrouwen toebedachte rol tijdens het daten. Bij Bumble gaat het initiatief uit van de vrouw, niet van de man. En de vrouw houdt het initiatief. Toen Bumble in december 2014 live ging werd de app binnen een maand meer dan 100.000 keer gedownload. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 70 werknemers, 85 procent is vrouw. Méér hier.