Reportage buitenland: Bikini’s en lingerie in Teheran

Iran en bikini’s, niet de meest voor de hand liggende associatie. Toch worden ze in het land verkocht, samen met sexy lingerie. Documentairemaakster Emmi van den Boom sprak met ontwerpster Tala Raassi, die, ondanks een fikse lijfstraf in haar thuisland, de badmode is ingegaan.

“Veertig zweepslagen.” Wanneer de rechter haar straf uitspreekt kan de Iraanse Tala Raassi het eigenlijk niet geloven. Onder begeleiding staat ze op en wordt ze naar het gebouw gebracht waar de straffen worden uitgevoerd. Ze gaat liggen en dan begint het. “Van het moment in de rechtbank totdat het eindelijk over was, is een grote waas. Het enige wat ik mij nog goed kan herinneren, zijn mijn vaders ogen. Hij was gebroken.”

“Ik ben al jaren niet meer in Iran geweest. Ik weet niet precies wat er in winkels hangt. Ik kan mij voorstellen dat bikini’s niet in de etalages hangen, maar onder de toonbank is alles te krijgen in Iran. Het zal je verbazen hoe modern jonge vrouwen er nu bijlopen.”

“In Dubai realiseerde ik me pas dat vrijheid niet gaat om hoeveel kleding je aan- of uittrekt, maar dat het gaat om dat je de keuze hebt om te dragen waar jij je prettig in voelt. Toen kreeg ik het idee dat mode voor vrijheid staat en begon ik te dromen van mijn eigen kledinglijn om vrouwen te inspireren hun dromen achterna te gaan.”

Tala Raassi schreef het boek Fashion is Freedom, te koop bij o.a. bol.com.

Lees het volledige interview met Tala Raassi via Blendle (€) of in het dubbeldikke winternummer van Opzij. Of neem een jaarabonnement voor maar 55,90 en krijg een prachtige sjaal cadeau t.w.v. 89,95.