Debby Petter: ‘Als iemand iets zit te vertellen, en ik krijg kippenvel, dan weet ik: daar moet ik wat mee’

“Ik weet wat goede seks is. Ik weet wat goede seks is.” Zo begint de voorstelling In mijn hoofd van Debby Petter (1956). Bam, het ijs is meteen gebroken. De monoloog gaat over een vrouw die een relatie heeft met een op het eerste gezicht leuke man. Later komt ze erachter dat hij van haar steelt en liegt. Sterker nog: zijn halve leven is verzonnen. Wat doe je dan als vrouw als je daarachter komt? Stilzwijgen, hem confronteren of toch maar gewoon meegaan in de leugen?

“Voor In mijn hoofd had ik het onderwerp al een tijdje in mijn gedachten. Ik deed research. Ik sprak onder andere een psycholoog erover en leerde dat er veel vormen van liegen bestaan. Van leugentje om bestwil, tot echt manipulerende, gewetenloze leugenaars en mensen die een dubbelleven leiden. Het is een verslaving die vaak ook gepaard gaat met andere verslavingen. Sommigen zijn gewoon niet meer te helpen. Bij mensen die dit gedrag vertonen, is er vaak wat misgegaan in hun jeugd. Of kinderen die met een onschuldig leugentje beginnen en niet worden gecorrigeerd, dan wordt het vervolgens een hele makkelijke manier om te blijven liegen.”

“Ik ben begaan met mensen. Het is zo ontzettend leuk om verhalen van mensen te horen, over hun leven en wat ze zijn tegengekomen en hoe ze daarmee zijn omgegaan. Wat zijn hun drijfveren en wat is hun passie? Ik had ook wel psychologie kunnen studeren. Ach, het is nog niet te laat.”

“Ik vind het doodeng om aan iets nieuws te beginnen, maar nu kan ik dat wel weer goed relativeren en hoeft dat geruststellen ook niet meer. Youp zegt: ‘Ik ben heel objectief en vind het fantastisch!’ Ik heb het verhaal vooraf aan hem voorgelezen. Als hij het niet mooi vindt, dan zegt hij dat wel eerlijk. Zijn kritiek neem ik altijd wel serieus.”

Lees het volledige interview met Debby Petter via Blendle (€) of in het dubbeldikke winternummer van Opzij. Of neem een jaarabonnement voor maar 55,90 en krijg een prachtige sjaal cadeau t.w.v. 89,95.