The Dancing Goats Dairy en het verhaal van de feministische kaas

Het leek zo goed bedacht. Erin Bligh, eigenaar van de Dancing Goats Dairy in de Verenigde Staten, bereidde in 2016 de introductie van een nieuwe kaas voor, hard met flink wat pepers. Madam President zou de kaas heten want één ding stond vast: Hillary Clinton zou de eerste vrouwelijke president worden.

Het liep anders, de kaas werd wel geïntroduceerd maar onder de naam General Leia Organa, met dank aan Star Wars. Erin Bligh is de eigenaar van een geitenboerderij met 45 dieren en vier fulltime medewerkers. Ze maakt kazen met namen als Ruth Nader Ginsburg, Josephine Baker, Misty Copeland en Jane Goodall. Intussen maakt collega Seane Doughty, van Blating Hart Cheese, de Fat Bottom Girl en Sheperdista.

Ook in Nederland waren het traditioneel vaak de vrouwen die ‘binnen’ verantwoordelijk waren voor de kaasproductie maar hun namen en gezichten bleven onbekend.

Intussen is het in de VS een heuse hype: vrouwen die kaasmaken en die kazen namen geven die ze zelf hebben bedacht. En zo kan het gebeuren dat er een heuse Dirty Girl is, gemaakt door oud-advocaat Kathryn Spann: ‘To me, in my head, it’s always a little farm girl in overalls, she’s innocent, she’s a working girl. She’s not being foofy and image conscious, she’s just herself.’