Als Donald Trump niet dom en instabiel is, wat is-ie dan wel?

En toen was er vrijdag opeens – eerder dan aangekondigd – Fire and Fury: Inside the White House’ van Michael Wolff. De president van de Verenigde Staten wordt erin weggezet als een hamburgers etend kind, nauwelijks in staat meer dan een halve pagina tekst te lezen, althans de aandacht ervoor op te kunnen brengen. De spanningsboog van een fruitvliegje.

Nadat auteur en uitgever door de advocaten van Donald Trump waren gesommeerd af te zien van publicatie, brachten zij het boek een paar dagen eerder uit. je weet maar nooit welke rechter gevonden zou kunnen worden om de publicatie te verbieden voordat de distributie zou hebben plaatsgevonden.

Het boek is zonder meer om te smullen, de werkelijkheid blijkt nog amusanter dan we na een jaar Trump al vermoedden. Hoewel, hoe amusant is het dat zo’n kind zijn hand heeft op ‘nog veel grotere’ rode knop?

Direct na publicatie bewees Donald Trump het bewijs van in het boek afgedrukte. Hij verloor zich ogenblikkelijk op Twitter in een aantal berichten waarin hij zichzelf – vreemd genoeg namen anderen het niet voor hem op – neerzette als ‘stabiel’, ‘geniaal’, ‘zeer succesvol zakenman’, ‘televiesiester’ en dan nu: president van de Verenigde Staten.