Lilianne Ploumen scoort met SheDecides: de Macchiavelliprijs

Oud-minister Ploumen (tegenwoordig lid van de Tweede Kamer voor de PvdA) krijgt dit jaar de Machiavelliprijs voor haar initiatief SheDecides. SheDecides zamelt geld in voor seksuele voorlichting en veilige abortus in ontwikkelingslanden. Afgelopen jaar kwam er bijna 400 miljoen euro binnen.

SheDecides was een impulsief besluit, Ploumen startte toen de Amerikaanse president Donald Trump de financiering beëindigde van organisaties die zwangere vrouwen in het buitenland helpen bij abortus. Ploumen was toe nog minister en noemt de Machiavelliprijs  een verrassing en “een geweldige opsteker”.

De jury prijst de snelheid waarmee SheDecides bekendheid kreeg. ‘Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes, staat in het juryrapport.

Dat is volgens de jury in belangrijke mate te danken aan Ploumen zelf. ‘Ploumen is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid een wonder van communicatie. Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet.’