‘Veldwerksletten’, ‘kuthoeren’ en ‘kechs’: zoek de verschillen

Zoekt u gerust verder: die zijn er niet. Het bestuur van de ‘Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging’, een studentenvereniging, is ontbonden en de financiering van de club is tot nader order door de universiteit opgeschort. Notabene in een liederenbundel van de vereniging – een incident kan het dus niet zijn geweest – kwamen teksten voor als  ‘Veldwerksletten’, ‘kuthoeren’. Te zingen bij de ontgroening. Daar hebben we verder geen vertaling bij nodig.

Vorige week was er flink wat rumoer rond rapper Boef die drie meisjes, die hem geholpen hadden, ‘kechs’ te noemen. Hier was voor veel van ons wel een vertaling nodig: het blijkt straattaal voor ‘hoeren’.

De blog van OPZIJ over Boef riep veel reacties op. Veel ervan misten het punt dat we wilden maken: Boef noemde zich door de kritiek op ‘kech’s gediscrimineerd, ons punt was dat juist dát een zwaktebod is: iemand aanspreken op vulgair taalgebruik, met een duidelijke minachting voor vrouwen: dat pikken we van niemand. Heeft niets met discriminatie te maken.

En nu dus ook niet van Utrechtse studenten, veelal aan de andere kant van het spectrum waarin we Boef bespraken functionerend. Boef heeft voor fans een voorbeeldfunctie, Utrechtse studenten worden klaargestoomd voor doorgaans niet de minste maatschappelijke posities. Voor hen geldt hetzelfde: een voorbeeldfunctie.