‘Tegelijk geloof ik, en de SGP met mij, dat de man boven de vrouw is gesteld.’

De conservatief-christelijke SGP doet mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Paula Schot (24) is de lijsttrekker en dat betekent een dubbele primeur. Want nog nooit was de SGP verkiesbaar in Amsterdam, laat staan met een vrouwelijke lijsttrekker.

In De Volkskrant vandaag een interview. Het ‘goede’ nieuws is dat vrouwen steeds meer oprukken in het christelijke mannenbolwerk dat de SGP van oudsher is. Maar al lezend stuiten we al snel op, citaat:

‘Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen op bestuursposten kunnen zitten. Tegelijk geloof ik, en de SGP met mij, dat de man boven de vrouw is gesteld. Dat betekent niet dat we niet gelijkwaardig zijn, maar dat als het er echt toe doet, je als vrouw de man volgt. Bij een impasse maakt hij de beslissing.’

Amsterdamse kiezers hebben doorgaans niet zoveel op met christelijke partijen. Het CDA heeft zegge en schrijve één zetel. De Christenunie is afwezig. Speerpunten voor de SGP in Amsterdam zijn  ‘rust’ en ‘veiligheid’. Minder coffeeshops, minder of helemaal geen prostitutie. En winkeliers die zelf bepalen of ze op zondag open zijn. Nu is het in een aantal winkelstraten en – centra verplicht op zondag open te zijn.

Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen behaalde de partij 687 stemmen in de hoofdstad. ‘Ons doel is een zetel, maar we blijven realistisch’, aldus Schot. ‘Wat nu niet lukt, lukt over vier jaar wel.’