Germaine Greer over de – in haar ogen – zanikende #MeToo-beweging

Dit weekend gaf Germaine Greer interviews aan Australische media en haar kritiek op veel #MeToo-vrouwen was niet mals. ‘Ik wil – en dat heb ik altijd gewild – dat vrouwen direct reageren.’  Ze heeft het over de comedy-series van vroeger waarin mannen altijd achter vrouwen aanzaten en dan direct lik op stuk kregen als dat ongewenst was. ‘We weren’t afraid of him and we weren’t afraid to slap him down‘. ‘Wat het anders maakt is het als de man economische macht heeft, zoals Harvey Weinstein die had. Maar als je je benen uit elkaar doet omdat hij zegt ‘wees aardig voor me, dan geef ik je een rol in een film’ dan staat dat gelijk aan instemming en is het nu te laat om daarover te gaan zaniken’.

Nog harder deelt Greer uit richting Dylan Farrow, Woody Allens dochters die ruim 20 jaar geleden door de nu 78-jarige Allen zou zijn misbruikt. ‘Dat gebeurde 20 jaar geleden en dan wil je dat hij nu stopt met het maken van films’? Da’s hooguit een goed idee omdat hij toch al geen goede films meer maakt’.

Tegelijk moet Greer niets hebben van Catherine DeNeuves beweging in Frankrijk. En in het bijzonder verwijt ze de #MeToo-ers dat ze zo goed als geen en in elk geval te weinig aandacht hebben voor de vrouwen op de werkvloer die zeker niet minder last hebben van ongewenste intimiteiten.

Je kunt ervan vinden wat je vindt maar Greer is nog steeds de buitengewoon uitgesproken feministe die ze altijd al was, lees dit portret uit 2015. 

En hier een wat ouder filmpje, Greer in gesprek over anti-feminisme, transgenders en gelijkwaardigheid.

 

%d bloggers liken dit: