Taylor Swift, Rihanna, Beyoncé, Nicki Minaj, Ariana Grande, Adele etc: ze vormen nog altijd een kleine minderheid in de muziekindustrie

Een recent in de Verenigde Staten verschenen onderzoek naar de vertegenwoordiging van vrouwen in de eindejaars-Billboard Hot 100 in de jaren 2012 – 2017 leert dat van de 1.239 vertegenwoordigde artiesten maar 22,4 procent vrouw is.

Achter de schermen is het beeld nog dramatischer. In totaal was er sprake van 2.767 songwriters, 12,3 procent daarvan was vrouw. Nicki Minaj met 15 credits,  Rihanna met 13 credits en Taylor Swift met 11 credits: zij waren de als songwriter meest succesvolle vrouwen in 2017.

Van de producers, eigenlijk het meest bepalend voor de ‘sound’, was krap aan twee procent vrouw. ‘When it comes to women’s ability to contribute and to lead, they’re being shut out of the process,’ zegt onderzoeker Stacy L. Smith, professor aan de University of Southern California en oprichter van de Annenberg Inclusion Initiative.

Zij haalde drie jaar geleden al de pers met een vergelijkbaar onderzoek naar de positie van vrouwen in de filmwereld. Toen bleek dat maar 28 procent van de in films sprekende karakters bestond uit vrouwen. Slechts 4 procent van regisseur.

Ze nam in haar onderzoek ook de Grammy-uitreikingen van de afgelopen zes jaar mee. van de 899 genomineerden was 90,7 procent man.