Is Woody Allen het slachtoffer van een smerige oorlog? Diane Keaton gelooft hem

In het zo langzamerhand niet altijd even overzichtelijke #metoo-slagveld is de kwestie Woody Allen een bijzondere. In elk geval is het een casus waarbij het helpt als je de geschiedenis kent. Allen wordt door zijn stiefdochter Dylan Farrow beschuldigd want seksueel misbruik, heel lang geleden, ze was toen zeven.

Eigenlijk is de aanklacht al heel oud, hij werd voor het eerst, ruim 25 jaar geleden, uitgesproken door Mia Farrow waarmee Allen toen in scheiding lag. Farrow en Allen overzagen in de tijd dat ze nog in harmonie leefden een voor vele onnavolgbaar gezin met  eigen en geadopteerde kinderen. Wat de beoordeling van Allen ook toen al niet ten goede kwam is dat Allen Farrow verliet voor een andere geadopteerde dochter: Soon-Yi Previn, de achternaam is van een eerdere echtgenoot van Farrow.Allen is, 25 jaar later, nog altijd met de 35 jaar jongere Soon-Yi die hij, voor wie het nog kan volgen een toch niet onbelangrijk detail, niet zelf adopteerde. Soon-Yi was in een eerder huwelijk van Mia Farrow al door haar geadopteerd.

Er was sprake van een buitengewoon smerige echtscheiding waarin Farrow Allen, ook via de pers, beschuldigde van zo ongeveer alles wat een man aan misdaden zou kunnen begaan.

Wat op de beschuldigingen van Farrow volgde was een onderzoek van Child Sexual Abuse Clinic van het Yale New Haven Hospital en de New York State Child Welfare. Ook kwam de nationale aanklager eraan te pas. Beide onderzoeken leidden – al 25 jaar geleden – tot de conclusie dat er niets was gebeurd. Wel was er het vermoeden dat de toen 7-jarige Dylan stevig door haar moeder was geïndoctrineerd. Dylan’s ouder brief Moses bevestigt die conclusie: ‘I witnessed my mother doing exactly that – relentlessly coaching Dylan, trying to drum into her that her father was a dangerous sexual predator. It seems to have worked – and, sadly, I’m sure Dylan truly believes what she says.’

Intussen loopt een kudde acteurs weg uit de stal van Allen, er wordt flink afstand van hem genomen. Zo niet door Diane Keaton die al tientallen jaren met Woody Allen samenwerkt.

Hieronder, voor wie echt goed geïnformeerd wil zijn, een vraaggesprek met Woody Allen over de kwestie, in 1992.