Nu in de bioscoop (video): Marlina the murderer

Door Iris Mayer

Vanaf 15 februari draait Marlina the murderer in de Nederlandse bioscopen. Marlina (Marsha Timothy) is net weduwe geworden. Een lokale bende komt langs op haar afgelegen boerderij. Ze zeggen dat ze haar zullen beroven, haar zullen verkrachten, en dat ze eerst graag een maaltijd willen. Dat dit niet goed afloopt voor de groep mannen doet de titel van de film al vermoeden. Marlina gaat vervolgens op een zoektocht naar gerechtigheid. Van de conservatieve en patriarchale politie kan ze helaas weinig hulp verwachten.

Marlina the murderer is een realistische variatie op een western. Waar wetteloosheid in een klassieke western wordt geromantiseerd zien we hoe Marlina en de andere vrouwen het slachtoffer worden van de grillen ervan in deze patriarchale samenleving. Regisseur Mouly Surya geeft daarnaast de western een feministische twist doordat de leidende karakters geen mannen maar vrouwen zijn. Solidariteit onder vrouwen vormt door de gehele film een thema. In de wetteloosheid helpen de vrouwen elkaar verder. Daarnaast wijkt de film af van de klassieke western in haar weergave van de ‘helden’ en bad guys. De bad guys kennen meer diepgang: ze voelen verdriet en rouw. Helden zijn geen onverschrokken cowboys, maar dappere vrouwen die ook verdriet, angst en radeloosheid kennen.