Wordt abortuspil bom onder coalitie? Dat kan bijna niet anders

Vandaag dienen GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet in die de abortuspil beschikbaar moet maken via de huisarts. VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie passeerden in de kabinetsformatie een eerder plan voor de pil. De ChristenUnie en het CDA zijn – zoals bekend – tegen terwijl VVD en D66 in principe voorstander zijn.

In het vorige kabinet diende Edith Schippers al een wetsvoorstel in maar in dat voorstel zou een huisarts een speciale vergunning moeten aanvragen om een abortuspil te mogen voorschrijven. Alleen al de administratieve lasten die daarmee samen vielen maakten dat artsen en de Raad van State het, op die manier, geen goed plan vonden. Het nieuwe plan van GroenLinks en de PvdA kent zo’n vergunning niet, normaal gesproken zouden VVD en D66 voor moeten stemmen. Maar dat zal ze door de meeregerende christelijke partijen zeer kwalijk worden genomen.

Intussen praten we al weer ruim tien jaar over de abortuspil. Die roept hevige emoties op. Afgelopen december kwamen nog 10 duizend mensen af op de Mars voor Leven, jaarlijks georganiseerd door de stichting Schreeuw om Leven.

In 2016, de meest recente cijfers, werden in ons land 30.144 abortussen uitgevoerd. Dat mag tot 24 weken, 53 procent van alle abortussen werd in de eerste zeven weken uitgevoerd. In die laatste situatie, in de eerste zeven weken, zouden huisartsen tot een zwangerschap van 9 weken een pil kunnen voorschrijven, waardoor thuis een miskraam wordt opgewekt.

Overigens heeft eenderde van de vrouwen die een zwangerschapsonderbreking ondergaat al een of meer kinderen.

Tot nu toe in dit stuk heel veel cijfers. Hieronder Anne Fleur Dekker over de gevoelens.