Spannend: Openbaar Ministerie maakt bekend of het vier grote sigarettenfabrikanten strafrechtelijk vervolgt

UPDATE 10:45 uur: Openbaar Ministerie zal niet vervolgen. Bénédicte Ficq start Artikel 12-procedure

Namens longkanker-patiënten, ziekenhuizen en gemeenten, klaagt advocaat Bénédicte Ficq de tabaksindustrie aan. Wegens moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Volgens Ficq zijn sigarettenfabrikanten gewetenloze criminelen. Vandaag maakt het Openbaar Ministerie bekend of het vier grote sigarettenfabrikanten strafrechtelijk vervolgt

In ons land begint zo’n 80 procent van de rokers er al voor z’n 18e mee, met roken. Binnen vier weken is de verslaving een feit, pubers zoeken de grenzen op, willen ‘iets’ zijn en een sigaret in de hand lijkt daarbij te helpen.

Bénédicte Ficq heeft zelf dertig jaar gerookt, ze was 14 toen ze ermee begon. In een interview in De Volkskrant legt ze het uit, voor de ouderen onder ons een vertrouwd beeld: ‘Vroeger, bij ons thuis, werden tijdens feestjes sigaretten aangeboden zoals je een borrel, koffie of nootjes aanbiedt. Toen ik op mijn 14de ging roken, was het enige dat mijn moeder zei: als je maar niet in huis rookt, dat vind ik vies. Nog steeds kun je sigaretten gewoon in de supermarkt kopen, waar je brood en drinken koopt. Alsof het heel normaal is. Daardoor denkt men: het zal wel meevallen.’

En

‘Er zijn drie mogelijkheden: het OM gaat de tabaksfabrikanten geheel vervolgen, gedeeltelijk vervolgen of seponeren. Juridisch hebben wij een panklare aangifte geleverd. Maar het OM is vrij om ook een kansrijke zaak niet te vervolgen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld dat het maatschappelijk draagvlak niet groot genoeg is, of ‘politieke’ redenen waardoor ze vervolging niet opportuun vinden. Het maatschappelijk draagvlak kan, met zo veel nieuwe aangevers, inmiddels geen valide reden meer zijn.’

Met name die ‘politieke redenen’ zouden intrigerend zijn: immers de Staat der Nederlanden incasseert jaarlijks miljarden aan tabaksaccijnzen. Diezelfde staat propageert via allerlei ‘Pluk ze’-wetgeving de ontneming van crimineel verkregen geld. Zou het tot een strafrechtelijke veroordeling van tabaksfabrikanten komen – dan zijn we ongetwijfeld vele jaren verder – dat zijn die tabaksaccijnzen niets minder dan dat: crimineel verkregen geld.

lees het interview met Bénédicte Ficq in De Volkskrant hier.

%d bloggers liken dit: