21 in ’21 Initiative in New York: zo’n initiatief kunnen vrouwen in Nederland ook gebruiken

Geholpen en geïnspireerd door de Women’s March, Time’s Up en #MeToo richtte Amenda Farias de ’21 in ’21’-beweging op. De doelstelling: in 2021 tenminste 21 vrouwen in de New Yorkse gemeenteraad waarvan op dit moment maar 11 vrouwen op een totaal van 51 zetels deel uitmaken. Dat zijn er zelfs 7 minder dan in 2009.

Deze week was er een fundraiser voor de beweging, senator Kirsten Gillebrand hield een toespraak:

“A man in the White House was accused of sexual violence, sexual assault, sexual harassment by multiple women and that fact alone has inspired women across the country to participate on a level I have never imagined and have never seen,”

En inderdaad is er in de Verenigde Staten een beweging waarbij steeds meer vrouwen zich aansluiten met als doel op verkiesbare plaatsen te komen, op vele niveaus: lokaal en landelijk. Emilly’s List registreert en coördineert dat allemaal. Sinds 2016 hebben meer dan 30.000 vrouwen zich ingeschreven. Dat kan en moet op termijn een zichtbare verbetering betekenen voor het aantal vrouwen op verkozen posities.