Een dode werkster? Die stop je toch in je vriezer….

Kort geleden overleed Joanna Demafelis, een Filipijnse die als werkster in Koeweit werkte. Hoewel, we weten het niet zeker, wanneer ze overleed. Ze werd kort geleden gevonden, In een vriezer, in een verlaten appartement. Filippino’s zijn een ondernemend volk, miljoenen werken er verspreid over de wereld, daar waar werk is. Jaarlijks sturen ze tientallen miljarden dollars¬†naar huis, zo onderhouden ze hun familie. Met dat bedrag vormen ze eenderde van de waarde van de totale Filipijnse ‘export’. Filippino’s zijn veel gevraagd, vooral in landen waar zwaar en laagbetaald werk is. Ze zijn flexibel, spreken doorgaans Engels en passen zich makkelijk aan.¬†Mishandeling van Filipijnse werksters komt in Koeweit veel voor, de daders worden zelden gestraft, ook al omdat er nauwelijks naar wordt gezocht.

Joanna Demafelis trof het niet. Ze ging aan het werk in Koeweit waar buitenlands personeel eerder als lastdier dan als mens wordt gezien. Ze begon er in 2014, sinds september 2016 werd ze vermist. En nu is ze dus gevonden, volgens Rodrigo Duterte, de Filipijnse president, vertoonde haar lichaam sporen van marteling en verwurging. Hij heeft een verbod uitgevaardigd om in Koeweit te gaan werken en wilde degenen die er al zijn terug. Er werken meer dan 250.000 Filipijnse gastarbeiders in Koeweit en ondanks de vele gruwelijke incidenten is de animo vanuit de Filippijnen onverminderd groot.