Home Nieuws De hofdames van Donald Trump. Het Witte Huis langs de feministische meetlat

De hofdames van Donald Trump. Het Witte Huis langs de feministische meetlat

532
0
DELEN

Tijdens zijn transitie naar het Witte Huis mocht Trump zijn eigen hofhouding samenstellen: adviseurs, woordvoerders en tal van persoonlijke assistenten werden aangesteld om op elk moment van de dag aan zijn zijde te staan. Veel van zijn oud-campagnemedewerkers kregen een baantje toebedeeld in de historische ambtswoning van de Amerikaanse president. Verrassend of niet: Donald Trump omringt zich graag met jonge, mooie en talentvolle professionals.

DOOR Nico Hofstra

De lobby van de westvleugel heeft mahoniehouten meubels, lichtgrijze muren en een bureau voor de receptioniste, waarop een vaas met gele en witte rozen en twee telefoons staan. In de aangrenzende kantoren van deze vleugel werken ruim 377 personeelsleden op diverse functies: management, administratie, communicatie en diverse adviesraden. Precies 170 van deze werknemers zijn vrouw. Daarmee eindigt het Witte Huis onder Trump niet op de laatste plaats wat betreft de door vrouwen vervulde topfuncties in vergelijking met andere presidenten. Zo was slechts 28 procent van de personeelsleden onder George W. Bush vrouw.

Bill Clinton deed het iets beter met ruim 52 procent.
De receptioniste komt binnen. We kijken op de afgelopen zomer vrijgegeven lijst werknemers, gerangschikt op achternaam, salaris en functie. Op pagina negen: ‘McCann, Meghan B. – $56,000 per jaar – westvleugel receptionist’. Ze vertelt ons dat de deur rechts via een lange gang naar het kantoor van vicepresident Mike Pence leidt. Wij nemen de deur aan onze linkerhand, lopen de gang op en gaan halverwege weer links. Deze deur leidt naar de afdeling persvoorlichting. Hier is een kleine hal met het bureau van Jessica Ditto. Verder zijn er twee kantoren: in het grootste huist een groep persassistenten en de kleinere ruimte is het domein van communicatiedirecteur Hope Hicks.