Het Maart-nummer van OPZIJ: een satirische special rond Donald Trump

OPZIJ slaat van zich af. 
En Donald Trump wordt geraakt.

Feiten, roddels en fake news.

Het hoofdredactioneel van Marianne Verhoeven:

Dit nummer is het resultaat van een aantal ervaringen dat zomaar samenviel. Ik ben, nu samen met de medewerkers, ongeveer een jaar bezig met OPZIJ. En wat me eigenlijk nog steeds opvalt is het commentaar van niet-lezers. OPZIJ is zuur en humorloos? Onder welke tegel heb je dan gezeten?

Een ander belangrijke input was de voortdurende stroom berichten uit de VS sinds het aantreden van Trump. Fake news, alternative facts, pussy-gegrab, een personeelsbeleid waar je de slappe lach van krijgt, de pro-life beweging die zich weer wat sterker voelt, het regeren via Twitter, het hele familie-gebeuren van de Trumpjes, Melania, die we hoe dan ook fascinerend vinden en ga zo maar door.

Het bovenstaande hebben we gecombineerd en daarom nemen ook wij de schade op na ruim een jaar Trump, maar we doen het wel even anders. Met satire! Want ja, ook met feministen valt te lachen.

Al onze redacteuren en columnisten hebben zich voor dit nummer vastgebeten in het fenomeen Trump en dat heeft voor een bijzonder nummer gezorgd. Met bijdragen van psychiater Bram Bakker, Myrthe Hilkens en filmproducent Hans de Wolf. Met ook serieuze bijdragen, waaronder het interview met Theo Hiddema, die door Tom Kellerhuis allerminst zachtzinnig op de pijnbank werd gelegd.

Het leverde ons ook verrassingen op. Bijvoorbeeld grote zus Maryanne Trump, inmiddels 80 jaar, oud-rechter en bepaald niet van dezelfde politieke schnitt als haar kleine broer.

Marian Mudder was voor ons in Londen om Ruby Wax te interviewen over haar nieuwe boek (daarover meer in het volgende nummer van OPZIJ), maar gezien haar directe persoonlijke ervaringen met Trump was dit een te mooie gelegenheid om te laten lopen en vroegen we haar naar haar mening over dit fenomeen. “Elke keer wanneer we het woord Trump uitspreken, is dat een stem voor hem. Ik snap niet waarom mensen dat niet begrijpen. Ik denk dat we verslaafd beginnen te raken aan hem. En als het zo doorgaat, dan gaat hij zeker de volgende verkiezingen winnen.” Waarvan acte.

In deze bijzondere uitgave onder meer:
– Zijn vrouwen (Trumpettes);
– Een ode aan alle first ladies van Jackie O tot nu;
– Psychiater Bram Bakker analyseert;
– Een weergaloos interview met Theo Hiddema, ook nieuwkomer in de politiek en minstens zo eigengereid,
door Tom Kellerhuis;
– Het Witte Huis langs de meetlat;
– Zijn ZUS (Maryanne) die wel van hem houdt, maar er heel andere politieke gedachten op na houdt;
– Een interview met Ruby Wax die het advies geeft hem te negeren (waarvan acte!)
– Exclusief interview met The Donald;
– De OPZIJ-columnisten Sheila Sitalsing, Sofie van den Enk, Asha ten Broeke en Hadjar Benmiloud fileren het fenomeen.

Een satirisch en bij vlagen hilarisch nummer,
omdat – gek genoeg – ook feministen gevoel voor humor hebben.
 132 pagina’s, nu in de winkel €  6,99