Zullen we het gewoon eens opnemen voor een man: Humberto Tan

Gisteren kondigen Humberto Tan zijn vertrek aan bij het programma dat hij – en hij alleen – groot maakte: RTL Late Night. De omroepgroep – RTL – die ons dagelijks verrast met al maar grotere bagger ontslaat het zo ongeveer enige kwalitatieve lichtpuntje dat RTL heeft te bieden.

Het klopt, de kijkcijfers zijn dramatisch gedaald. Het klopt, de kritieken werden steeds genadelozer. Als je succesvol bent liggen de sluipschutters altijd op de loer. Want ze weten: ooit laat het doelwit z’n dekking zakken. En dan sla je toe.

Humberto Tan nam op een manier afscheid die we te weinig zien. Hij deed het zelf, aan het einde van z’n programma en de kans is groot dat hij daarmee het communicatiebeleid van RTL doorkruiste. Want na de uitzending zou er een persbericht komen, daarin wordt Twan Huys aangekondigd als opvolger. Frits Spits, gisterenavond te gast, nam het voor Humberto op en bracht Tan tot tranen. We gunnen Humberto – bij een andere omroep – een wraak die z’n weerga niet kent: als serieuze concurrent van de Pauw’s en Jinek’s van deze wereld. En zonder de dwang om elke avond weer derderangs ‘sterren’ te moeten interviewen omdat RTL daar in een ander programma de kaarten op zet.