Gaat dat zien in uw schouwburg of theater: WIJN. Met ondermeer Carine Crutzen, Porgy Franssen en Vincent Croiset.

J.l. zaterdag vond in de Haarlemse stadsschouwburg de publiekspremiere plaats van WIJN, een ‘thrillerkomedie’. OPZIJ bezocht de voorstelling en het was een buitengewoon hilarische avond, met ook een serieuze ondertoon.

Misschien kent u het wel, zo’n wijnproeverij met vrienden. Ze doen het al heel lang, kennen elkaar al heel lang. Het had ook zo’n etentje kunnen zijn. In de loop der jaren zijn voorkeuren en meningen veranderd. Er hebben tragedies plaatsgevonden. Niet alles – of misschien wel heel weinig – is nog wat het was of lijkt. In relaties en carrières. Er is een onverbeterlijk optimistische organisator, hij weet alles  van wijn en etaleert dat uitbundig. Hij ontleent er zijn status aan want zijn loopbaan zit al in het slop en zijn liefdesleven is ook niet meer wat het ooit geweest is. En zoals een van de aanwezigen dan vaststelt: ‘Je weet toch wanneer mannen een eigen wijnkelder willen? Als de seks er niet meer is.’

Het begint allemaal gereserveerd, wordt vervolgens steeds vrolijker naar mate er meer flessen open gaan. Maar op een zeker moment is het teveel en wordt het onuitgesprokene besproken. De dit jaar niet uitgenodigde vriend – hij stelde het vorige jaar te lastige vragen – komt onverwacht toch langs en hoe zijn afwezigheid dan uit te leggen? De dood van een kind. Een kind dat vindt dat er niet of te weinig van haar gehouden wordt. Waarvoor zou je kiezen: je kinderen of je carrière. Waarom heb jij nooit gewerkt, wat maakt jou dat?

WIJN gaat nu op toernee, hier vindt u data en locaties.

Met: Porgy Franssen, Carine Crutzen, Vincent Croiset, Renée Fokker, Evert van der Meulen en Randy Fokke.