Maryanne, de grote zus van Donald Trump

DOOR Nico Hofstra

Maryanne Barry (80), de grote zus van Donald, begon haar carrière in 1974 als advocaat in het district New Jersey en werd in 1983 door Ronald Reagan aangesteld als rechter in hetzelfde district. Vervolgens werd ze in 1999 door Bill Clinton benoemd tot rechter van het Hof van Beroep van de Verenigde Staten.
Barry werd geboren in 1937 in New York als oudste dochter van Mary Anne MacLeod en Fred Trump. Later werden haar broers Donald en Fred Jr. en haar zuster Elizabeth geboren. Een beschrijving van zijn zusters geeft Donald Trump in zijn bestseller The Art of the Deal uit 1987: “Mijn zuster Maryanne is de eerstgeborene en toen zij afstudeerde aan Mount Holyoke College, volgde ze in mijn moeders voetsporen door eerst te trouwen, thuis te blijven en haar zoon op te voeden. Maar ze erfde ook een hoop van mijn vaders gedrevenheid en ambitie, en in de tienerjaren van haar zoon David ging ze terug naar school om rechten te studeren. Ze studeerde cum laude af, begon haar eigen bedrijf, werkte vijf jaar als officier van justitie en werd vier jaar geleden rechter. Mijn jongere zuster Elizabeth is lief en slim maar minder ambitieus en werkt als bankier in Manhattan.”
Barry staat bekend om haar zwijgzaamheid en teruggetrokken houding tegenover de pers. Wat we van haar weten, weten we van collega’s uit zeer korte interviewtjes of het kleine aantal gehouden toespraken, waaronder een zeer persoonlijk betoog voor studenten van de Fairfield University in 2011. Het langste videofragment van haar bekend is een ruim vijftig minuten-durende masterclass rechten uit 1992. Op de beelden is ze welbespraakt en netjes gekleed in een blauw mantelpak. Dit staat in schril contrast met het beeld van haar broer, bekend als oranje-getinte flapuit met een veel te grote stropdas en kleine handen. Na zijn inauguratie heeft ze duidelijk laten weten geen uitspraken te willen doen over haar familie.

[blendlebutton]

“Ik kreeg een telefoontje van een goede reporter van The New York Times,” zei Donald in 2016 tegen CNN-presentator Anderson Cooper. “Ze belden me of ik haar kon vragen mee te werken aan een artikel. Ik vroeg haar en ze zei: ‘Nee, nee, ik wil er niks mee te maken hebben’. Dat artikel kwam er, maar ze heeft er niet aan meegewerkt, daar heeft ze geen interesse in.”
Het profiel van The New York Times werpt onder andere een blik op haar persoonlijke interesses. Zo drinkt ze bij voorkeur Schotse whisky, rijdt ze in een Jaguar en blijkt ze een kettingroker. Een ander kijkje in haar leven krijgen we wanneer ze eind vorig jaar haar strandvilla in Palm Beach, Florida te koop zet voor 23,9 miljoen dollar. Het interieur bestaat uit klassieke meubels en is voornamelijk uitgevoerd in blauwwitte tinten. Drie jaar geleden verkocht ze haar landhuis naast het Mar-a-Lago Country Club (eigendom van Donald Trump) dat ze in 2004 had laten bouwen in mediterrane stijl. De inrichting getuigt van een goede, enigszins bescheiden smaak, in tegenstelling tot het met goud overwoekerde interieur dat we van haar broer gewend zijn.
Barry was van 1960 tot 1980 getrouwd met David Desmond van wie ze uiteindelijk scheidde. Twee jaar later trouwde ze met advocaat John Joseph Barry, hij overleed in 2000.

Over afkomst
“Laat me beginnen met het volgende: van geen van mijn ouders was Engels de moedertaal. Mijn grootvader stierf in zijn tienerjaren en vader werkte als timmerman om zijn moeder, broer en zus te ondersteunen. Als het te koud was voor de ezels om de heuvels te beklimmen, vervoerde hij de karren timmerhout naar de bouwplaats. Mijn moeder was de dochter van een visser uit een afgelegen gebied in Schotland en de jongste van tien kinderen. Ze kwam hier op negentienjarige leeftijd om als kindermeisje te werken.”
Maryanne Barry in Fairfield University (2011)

“De eerste keer dat ik me realiseerde dat ik een succesvolle vader had, was toen ik vijftien was en een vriend van me zei dat ik een rijke vader had. Ik was verbijsterd. We waren inderdaad bevoorrecht, maar ik had geen idee.”
Maryanne Barry in The Trumps: Three Generations That Built an Empire (2002)

Over onderwijs
“Mijn zuster is een briljante vrouw, ze is altijd een geweldige student geweest en is erg slim.”
– Donald Trump in gesprek met Anderson Cooper in 2016

“Ik ben de eerste in mijn familie die ging studeren. Mijn eerste jaar op school was moeilijk. Ik had last van heimwee, was bang en presteerde niet erg veel dat jaar. Maar uiteindelijk wist ik te slagen, trouwde en werd fulltime moeder. Pas dertien jaar daarna begon ik aan mijn studie rechten.”
Maryanne Barry in Fairfield University (2011)

Over succes
“Ze wilden een vrouw en vroegen mij of ik een goede wist. Iedereen kwam met dezelfde aanbeveling: Maryanne Barry.”
– voormalig gouverneur Thomas Kean van New Jersey over Barry´s aanstelling als rechter.

“In de eerste baan na mijn studie was ik een van de twee vrouwelijke assistent-advocaten in een kantoor van tweeënzestig assistenten. Of ik bang was? Alle dagen van mijn leven. Sindsdien zijn er een aantal zeer moeilijke jaren geweest waar slechts mijn zoon en ik echt weet van hebben.”
Maryanne Barry in Fairfield University (2011)

“Ze vertelde hoe zenuwachtig ze was toen ze net begon als assistent. Toen men haar vroeg haar eerste verzoekschrift te schrijven, zei ze: ‘Ik weet niet wat een verzoekschrift is.’ Tijdens een verdediging raakte ze in paniek en schreef op een papiertje aan de collega naast haar: ‘Wat moet ik zeggen’. Hij adviseerde haar op te staan, zichzelf voor te stellen en te verdedigen dat het bewijsmateriaal overweldigend was. Rechter John Gibbons: ‘Eerlijks gezegd ben ik niet onder de indruk.’ Niet haar beste werk.”
afgevaardigde Paul J. Fishman in Above the Law (2015)

“Wanneer ik spreek over succes, dan spreek ik niet slechts over professioneel succes. Succes kan zo simpel zijn als het warme gevoel dat je krijgt wanneer je de genegenheid van een vreemde aanvoelt, wanneer je lacht naar die vreemde en die lach terugkrijgt. Succes kan het opvoeden van een kind zijn en het opvoeden als een goede man of een goede vrouw. Mijn grootste succes is mijn zoon. Maar onthoud: er bestaat geen alternatief voor ouderwets hard werken. Nu weet ik dat er externe factoren zijn die het verschil kunnen maken. Geluk en onze lieve Heer zijn daar twee voorbeelden van, maar niet voldoende om naar andermans succes te wijzen en dat alleen toe te schrijven aan geluk. Ik denk dat je in de meeste gevallen je eigen gelukt maakt door hard te werken. Ik denk dat toewijding cruciaal is als succes om de hoek komt kijken.”
Maryanne Barry in Fairfield University (2011)

Over vrouwen
“Ze had eens een zaak waarover ze erg boos was, waarbij een man door een vrouw werd aangeklaagd omdat hij zoiets had gezegd als: ‘Hey schat, hoe gaat het’. Ze vond het schandalig dat hij iets ondeugends had geroepen en dat daarom zijn leven kapot moest.”
Donald Trump in The New York Times (2015)

“Als geen ander sta ik achter het veroordelen van seksuele intimidatie van vrouwen. Maar wat er nu gebeurt is dat sommige vrouwen elke sexy grap en elke flirt uit de ijskast halen en bestempelen als seksuele intimidatie. Veel van deze beschuldigingen zijn volgens velen lichtzinnig. Dit soort beschuldigingen verslechteren – zo niet vernietigen – alle communicatie tussen mannen en vrouwen en daarnaast ook alle speelsheid en al het gekscherende. Waar is de humor gebleven? In plaats van elke gelegenheid aangrijpen om de strijd aan te gaan, zou ik u het gebruik van humor en licht sarcasme ten zeerste kunnen aanbevelen. De behendige, intelligente benadering, in plaats van de atoombom.”
– Maryanne Barry aan de Interagency Committee on Women in Law Enforcement in 1992

“Het is goed om achter je zuster te staan, maar Donalds zus is een door Bill Clinton aangenomen federale rechter, een radicaal pro-abortus extremist. Zij vloerde een beperking op late abortus bij geboorte en noemde die beperking irrationeel. Zelfs onder liberale rechters is haar positie extreem. En Donald zei dat zijn extreme, abortus-steunende zuster een geweldige rechter van het hooggerechtshof zou zijn.”
– Ted Cruz, republikeins afgevaardigde voor Texas

“Ik weet niet wat haar mening is over abortus, echt niet. Ze is in ieder geval niet radicaal, want dat past niet bij haar. Er werd gezegd ‘radicaal’ dit en dat over abortus. Helemaal niet. Ze heeft een besluit genomen voor haar werk. Ik heb haar er nooit naar gevraagd, zou ik nooit doen want ze zou er toch geen antwoord op geven.”
-Donald Trump in gesprek met Anderson Cooper in 2016

“Hierbij zeg ik tegen alle vrouwen: onthoud hoe moeilijk het was voor vrouwen als rechter O’Connor. Zelfs afgestudeerd met een geweldige cijferlijst was ze toch gedwongen te starten met een baantje als juridisch secretaresse. Onthoud hoe ver we gekomen zijn.”
– uitreiking van de Justice Sandra Day O’Connor Medal of Honor in 2004, aan Maryanne Barry uitgereikt door rechter O’ Connor zelf namens de universiteit Seton Hall Law

“Ik doe de was, ik doe de boodschappen en ik doe de afwas.”
Maryanne Barry in The Chicago Sun-Times (1989)

Over zusterschap
“Zelfs als kind wist ik dat het beter was niet met Donald te concurreren. Ik zou niet in staat zijn geweest om te winnen. Hij bouwde al schaalmodellen op zeer jonge leeftijd. Hoge gebouwen.”
 – Maryanne Barry in New York magazine (2002)

“Mijn leven lang heb ik mijn best gedaan om een goede dochter, een goede moeder, een goede vrouw, een goede zuster, een goede vriend, een goede advocaat en een goede rechter te zijn. En als ik ergens niet in geslaagd ben, dan was dat niet uit een tekort aan inzet. Wanneer er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, raak je misschien vermoeid van het proberen. In die gevallen raad ik je een innerlijk heiligdom aan om te kunnen bezoeken, voor een moment van rust, reflectie en gebed. En wanneer je aan een volgende levensfase begint, vergeet dan nooit het belang van integriteit, het doen van wat juist is en het staan voor je principes.”
Maryanne Barry in Fairfield University (2011)

“Ze belde om te zeggen hoe trots ze was. Ze zei: ‘Wees gewoon jezelf’. Natuurlijk, maar ik weet niet of dat een goed advies is, maar ze zei: ‘Wees jezelf en je zult het heel erg goed doen’.”
Donald Trump in The New York Times, kort nadat hij zich verkiesbaar stelde

“Er bestaat geen twijfel over dat Donald me vooruit heeft geholpen. Ik was goed, maar niet zo goed.”
-Maryanne Barry in The Trumps: Three Generations That Built an Empire (2002)

“Hij gaat graag de strijd aan met taaie mensen. Maar hij hoort ook graag dat hij de meest geweldige is – niet gewoon geweldig, maar de bovenste beste.”
– Maryanne Barry in The Trumps: Three Generations That Built an Empire (2002)

Maryanne: “Zes jaar geleden had ik een operatie. Donald kwam elke dag naar het ziekenhuis. Eén keer was genoeg geweest, uit plichtsbesef. Dat is liefde – dat kleine beetje extra inzet. Vorig jaar op zijn verjaardag gaf ik een klein etentje bij mij thuis. Ik kookte zelf, want ik heb geen keukenhulp. En Donald zei na afloop: ‘Dat is precies hoe mam het vroeger maakte!’ Op die reactie zat ik te wachten. Precies zoals mam het maakte…”
Donald: “Dat heeft ze me nog nooit eerder verteld…”
Maryanne: “Nou, zoals het een oudere zus betaamd is mijn lof spaarzaam.”
– Maryanne met haar broer Donald in New York magazine (2002)

[/blendlebutton]