Fabiola Gianotti, de eerste vrouwelijke directeur van CERN

Fabiola Gianotti is een van de meest toonaangevende natuurkundigen in de wereld. Ze leidde een van de twee CERN-experimenten die in 2012 tot de ontdekking van het Higgsdeeltje leidde. Tot dat moment was het bestaan ervan een veronderstelling, sinds 1964.

Het was voorlopige het laatste wapenfeit van CERN, de gigantische deeltjesversneller, bij Genève, onder de grond. In januari van dit jaar maakte Gianotti deel uit van een groepje van zeven vrouwelijke voorzitters tijdens het World Economic Forum, afkomstig uit Frankrijk, Australië, de Verenigde Staten, India, Italië en Noorwegen. Gianotti: “Dat was een goed signaal. Het is mijn boodschap dat wetenschap geen paspoort heeft, geen geslacht, geen ras, geen cultuur en geen politieke signatuur. Wetenschap is universeel en verbindend.”

Op jonge leeftijd droomde ze van een bestaan als ballerina, La Scala in Milaan of het Bolsjoj in Moskou: daar zag ze zich. Maar het werd de piano, ze rondde een conservatoriumopleiding af maar studeerde ook natuurkunde. In 1994 kreeg ze een beurs van CERN en moest ze kiezen. ‘Muziek zou ik als hobby kunnen doen, natuurkunde niet.”

Nu ze aan het hoofd staat kan ze het al lopende diversiteitsprogramma bij CERN een zetje geven: maar 12 procent van het wetenschappelijk personeel is vrouw.