Interview Ruby Wax: “Hij vertelde me dat hij president van Amerika wilde worden. Ik nam het niet serieus, waarom zou ik?”

In 2000 interviewde ze Donald Trump voor haar show Ruby’s American Pie. Bijna iedereen heeft het gezien en weet wat er gebeurde. Hij gooide haar het vliegtuig uit. Nadat hij eerst orders had gegeven om het vliegtuig te laten landen gelukkig, maar niettemin beschouwt ze het als een van de meest vreselijke momenten in haar carrière. In 2013 behaalde ze een master’s degree aan de Universiteit van Oxford in Mindfulness en zojuist is haar nieuwe boek uitgekomen: De mens, een handleiding. Een boek over hoe onze hersenen werken en hoe we er zelf invloed op uit kunnen oefenen. Marian Mudder sprak haar in London en vroeg haar hoe ze vanuit het standpunt van een neurowetenschapper op het incident terug kijkt.

DOOR Marian Mudder

“Hij vertelde me dat hij president van Amerika wilde worden. Ik nam het niet serieus, waarom zou ik? Ik deed er lacherig over en maakte een grapje. Hij werd pissig en gaf orders om onmiddellijk te landen. Zijn hele houding maakte hij me doodsbang. Stond ik daar met mijn crew in Arkansas. Later draaide hij weer bij en bood hij me een lift aan in zijn limousine. De camera mocht niet mee. We zaten samen in zijn auto en als de microfoon aan had gestaan zou hij nu niet in het Witte Huis zitten. Alle charme die hij tentoonspreidde zolang de camera draaide was verdwenen. Vooral zijn houding ten opzichte van vrouwen was ‘interessant’, laten we het daar op houden. Hij probeerde me te intimideren door hele grove grappen te maken. Dan moet je net bij mij zijn, ik kan grover zijn dan een zeeman op de grote vaart.

[blendlebutton]

Maar al met al heb ik het als afschuwelijk ervaren. Op dat moment kende ik hem nauwelijks en wist ik nog niet dat het een narcist was. Al begreep ik wel dat wanneer iemand overal op de wereld hotels neerzet waarop zijn naam in letters van tien meter hoog staat dat er dan iets niet helemaal goed is in zijn hoofd.

Wat gebeurt er met onze hersens wanneer het om Trump gaat?

“Kijk dit is hoe ik het zie: elke keer wanneer we het woord Trump uitspreken is dat een stem voor hem. Ik snap niet waarom mensen dat niet begrijpen. Ik denk dat we verslaafd beginnen te raken aan hem. En als het zo doorgaat, dan gaat hij zeker de volgende verkiezingen winnen. Hij is als een shot heroïne die direct in de aderen wordt gespoten. We zijn door hem gefascineerd en dat betekent dat hij als onze junk is, een drug, onze cocaïne. Er zijn mensen die niet kunnen stoppen met naar de televisie kijken vanwege hem. Het maakt niet uit wat hij doet, het is altijd highly entertaining. En dat is verslavend. Op twitter krijgt hij steeds meer volgers, onbewust weet hij precies hoe hij moet tweeten, hoe hij ons de stuipen op het lijf moet jagen waarmee hij  alle aandacht op zich vestigt. Angst is een enorme trigger. Al onze stresshormonen –adrenaline, cortisol- worden door hem getriggerd en die zijn verslavend. Vervolgens belooft hij zijn volgers gouden bergen, en komt het beloningshormoon dopamine vrij,  de meest verslavende van allemaal. We lopen allemaal met een drugslaboratorium in ons hoofd en niemand kent de gebruiksaanwijzing. Stresshormonen maken we in veel gevallen al veel te vaak aan in onze moderne samenleving en met een enkele tweet verhoogt hij de stress wereldwijd. We zijn collectief verslaafd aan stress. En wanneer je bang bent kun je niet helder denken.”

 

Wat is de rol van de media hierin?

“Het is een narcist en dat is gevaarlijk omdat narcisten niet in staat zijn tot zelfreflectie. Een narcist denkt nooit dat hij iets verkeerd heeft gedaan en is zwaar verslaafd aan aandacht en het maakt hem echt niet uit hoe hij die aandacht moet krijgen. Stop ermee hem te voeden en wie weet wat er gebeurt. Negeer hem volledig en wie weet wat er gebeurt. Maar de media blijft zich op hem storten, want hij zorgt voor hoge verkoop- en kijkcijfers. Daar kan ik soms bang van worden.

Het is vergelijkbaar met Hitler. Wanneer mensen bang en wanhopig zijn omdat ze zich slecht behandeld voelen door de politiek zijn ze heel beïnvloedbaar. Als er dan iemand opstaat die woedend gaat staan schreeuwen, dan voelen ze zich gehoord en gezien. Dat schept een band, er wordt een groep gevormd. En voor je het weet is hij de Fuhrer omdat hij ze het gevoel geeft dat hij hen zal helpen en dat geeft hem macht. Precies zoals een verslaving aan een substantie werkt, zo werkt dit ook. Het is massa hysterie. De gewone Amerikaanse man gaat ons alleen maar meer haten wanneer we hem bespotten en wanneer stand-up comedians grappen over hem maken. Ze denken: Ja, we pakken de witte elite aan. En vergeten dat hij de witte elite is. Want ze zijn bang en kunnen niet helder denken.”

 

Kunnen we iets doen?

“We leven in een wereld waarin we geterroriseerd worden of we terroriseren de ander. We voelen ons geterroriseerd of we terroriseren, dat is onze realiteit. Angst is overal. Leer je cortisol te verlagen zodat je helder kan denken. En ga dan de politiek in om de wereld te redden. In mijn boek zeg ik: Fix yourself, then go save the world.”

 

 

 

 

 

 

Fragment uit het interview van Wax met Trump in zijn private jet

 

Trump: “Waarom kom je niet…. Waarom kom je niet hier zitten (wijzend naar de stoel tegenover zich) en waarom zet je de cameraman niet naast je neer?”

Wax: “Nou, ik zou graag ook in beeld komen, dat is het probleem. Dus vind je het vervelend als ik naast je kom zitten?”

Trump: “Je wilt hier zitten? (Wijst naar de stoel naast zich). Natuurlijk.”

Wax: “Ik begin de fascinatie te begrijpen, begrijp je wat ik bedoel? We proberen de fascinatie voor hem te begrijpen. En hij is erg fascinerend.”

Trump: “Ik bedoel, dit gaat niet de hele vlucht duren, neem ik aan? Ik bedoel, ik neem aan dat dit nu ook wordt opgenomen, dus…”

Wax: “Ja, dit blijft zo. Het hangt ervan af, als je grappig bent….”

Wax in voice-over: “Dit was een van de meest ondraaglijke momenten van mijn carrière. Het voelde niet goed. Niet Donalds fout, maar ik kon voelen dat het alleen maar erger zou worden.”

Wax: “Maar je heb geen enkele keer gelachen, en je hebt waarschijnlijk een hele mooie lach.”

Trump: “Nouja, dat gaat wel.”

Wax: “Gaat wel?”

Trump: “Gewoon een gemiddelde lach. Laten we van start gaan.”

(even later)

Wax: Je bent een man die dol is op vrouwen

Trump: Natuurlijk, ik ben dol op vrouwen

Wax: Je drinkt niet, je rookt niet. Ik licht de mensen even in, want men weet dat niet in Engeland. (Draait zich naar de camera) Het is een wonder, de man drinkt geen alcohol, hij drinkt ook geen koffie. Ongelofelijk.”

Trump: “Ik drink niet, ik rook niet, ik gebruik geen drugs. Ik heb wel wat goede eigenschappen.”

Wax: “Dus je bent dol op vrouwen.”

Trump: “Ik ben zeker dol op vrouwen. Ik respecteer vrouwen, ik hou van vrouwen en ik ga uit met vrouwen en doe dat met respect.”

Wax: “Als je in het Witte Huis komt te zitten, hoe ga je dan daten?”

Trump: “We gaan opstijgen. We moeten…. Ok, we moeten opstijgen.”

Trump staat op en probeert zich langs Ruby Wax te wurmen

Wax: “Ok. Oh, moet je naar de voorkant van het vliegtuig?”

Trump: “Ik ga gewoon even naar boven.”

Wax: “Mag ik ook meekomen?”

Trump: “Neem maar even een momentje voor jezelf.”

Wax: “Oh alsjeblieft, ik wil ook in de cockpit zitten.”

Trump: “Zo is het genoeg, ik heb hoofdpijn.”

Wax: “Haat je me?”

Trump: “Nee, ik vind je prima, maar het is genoeg zo. Ok, excuseer me.”

Wax: “Ok.”

Trump: “Ik vind dat het genoeg is zo, ik bedoel, het lijkt wel een comedyshow hier.”

Trump slaagt erin zich langs Wax te wurmen en loopt weg

[/blendlebutton]