Home Nieuws SATIRE: Psychiater Bram Bakker over de gekte van Donald Trump

SATIRE: Psychiater Bram Bakker over de gekte van Donald Trump

467
0
DELEN

DOOR Bram Bakker

Er zijn mensen die The Donald als een psychiatrisch geval gezien. Een narcist, dementerend en hartstikke vrouwonvriendelijk. Nee hoor, dat is allemaal fake news volgens psychiater Bram Bakker.

Uit onderzoek is gebleken dat ruim tachtig procent van alle Amerikaanse teenagers al tenminste één psychische stoornis heeft. En de meeste psychische stoornissen steken ergens in het leven vaak weer opnieuw de kop op, dus de percentages onder oudere Amerikanen zullen niet heel veel lager zijn. Je zou kunnen zeggen: de overgrote meerderheid van de Amerikaanse bevolking heeft psychische problemen. Helaas vindt lang niet iedereen behandeling noodzakelijk, waardoor er nogal wat onbehandelde gekte in het straatbeeld van het land van de onbegrensde mogelijkheden waarneembaar is. In Nederland gebruiken we hetzelfde systeem als de Amerikanen om psychiatrische stoornissen vast te stellen, maar het is bij ons gelukkig nog niet zo erg als het daar is, qua hoeveelheid mensen met emotionele problemen.

Ik weet niet of er een verband is met bovenstaande, maar in de VS en ver daarbuiten, zien heel veel mensen de opper-Amerikaan Donald J. Trump ook als een psychiatrisch geval. Deze populaire opinie is echter niet gebaseerd op harde feiten, maar vooral een subjectief oordeel over één van de grootste Amerikanen uit de geschiedenis. Toegegeven, nog niet iedereen heeft dat door, maar @realDonaldTrump (de grootste Twitteraar uit de geschiedenis) zelf al wel, en hij zal al zijn criticasters daar nog wel van overtuigen, weet hij beter dan wie ook. Dat hij ambitieus is en een tikje ijdel heeft niets met psychiatrie te maken, veel mannen die maatschappelijk succesvol zijn hebben dit. En zonder zo rijk te zijn als Trump: qua ijdelheid doe ik niet voor hem onder, qua succes des te meer.

Narcisme is trouwens niet enkel een handicap, sommige mensen gebruiken het als brandstof voor hun maatschappelijke ambities. En daar herkennen we de immens populaire president natuurlijk weer. Maar een narcistische stoornis? Dan moet je er zelf ook last van hebben, volgens de professionele definities van een psychiatrisch ziektebeeld. En Trump is nu niet bepaald iemand die veel last van zichzelf heeft. Als je voorbeelden zoekt van mensen die hun ijdelheid hebben weten te benutten in het bereiken van maatschappelijk succes, dan is de Amerikaanse president een schoolvoorbeeld.