Donald Trump benoemt Gina Haspel tot hoofd van de CIA. Die ‘weet van wanten’

Vanmiddag werd bekend dat Mike Pompeo de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten wordt. Hij vervangt Rex Tillerson, zijn vertrek was al maanden in de maak, zoveel ruzie kun je met een Donald Trump eenvoudig niet ongestraft maken. Tegelijk werd Gina Haspel benoemd tot hoofd van de CIA en haar carrière leest als een reallife versie van Carrie Matheson van Homeland.

Haspel werkt al sinds 1985 bij de CIA en was jarenlang undercover. Zo was ze verantwoordelijk voor de geheime gevangenis van de CIA in Thailand en direct verantwoordelijk voor gruwelijke ondervragingsmethoden, ondermeer van Abu Zubaydah en Abd al-Rahim al-Nashiri, twee terreurverdachten. Zubaydah werd maar liefst 83 maal ge’waterboard‘ en meerdere malen met zijn hoofd tegen een muur geslagen. De ‘verhoren’ werden vastgelegd op video en bewaard in een kluis in Thailand. Dat wil zeggen: tot 2005 toen Haspel haar handtekening zette onder een opdracht om de tapes te vernietigen. Onder president Bush waren deze ondervragingsmethodes legaal en zelfs min of meer standaard. Tegenwoordig zijn ze verboden maar dat heeft de benoeming van Haspel niet in de weg gestaan.

Het was wel al eerder een probleem toen Haspel begin 2017 – ook door Donald Trump – tot plaatsvervangend hoofd van de CIA werd benoemd. Democraten plaatsten vraagtekens bij haar vermogen om zich voortaan aan de wet te houden als het om martelingen en ondervragingstechnieken gaat.

Wij van OPZIJ zijn voor de benoeming van vrouwen op hoge posities en de benoeming van een vrouw als leider van de CIA is een mijlpaal. Maar haar omgangsvormen lijken nog niet helemaal uitontwikkeld.