In Ierland lopen de emoties over abortus hoog op.

Naar schatting reizen elke dag 10 tot 12 Ierse vrouwen naar Engeland om er een abortus te ondergaan. In Ierland-zelf is het een steeds vaker voorkomende praktijk om een zwangerschap te beëindigen door het nemen van een illegaal het land in gesmokkelde abortuspil.

Want abortus is in Ierland verboden.

Daar kan binnenkort verandering in komen, eind mei is er een referendum over het wijzigen van de wetgeving. Het 8ste amendement op de Ierse grondwet werd in 1983 aangenomen en regelt de rechten van de moeder én het ongeboren kind. Abortus wordt bestraft met maximaal 14 jaar gevangenisstraf al wordt van die wettelijke mogelijkheid weinig tot nooit gebruik gemaakt. De wetgeving is beslist barbaars, er wordt zelfs geen uitzondering gemaakt voor verkrachtingen, incest of mogelijke aangeboren afwijkingen.

Zo kon het in 2012 gebeuren dat Savita Halappanavar, een naar Ierland geëmigreerde tandarts van Indiase afkomst, overleed aan de gevolgen van een gecompliceerde miskraam, 17 weken in haar zwangerschap. Meerdere malen was haar door medici een abortus geweigerd, iedereen wist dat haar zwangerschap haar in gevaar bracht.

In het referendum gaat het om het recht om tot 12 weken in de zwangerschap een abortus te mogen ondergaan. Deze maand waren er binnen 48 uur twee massa-demonstraties. De een met het motto ‘repeal the eighth‘, de andere ‘save the eighth‘.