Schiphol: Louise Gunning’s ongeloofwaardige uitleg bij de benoeming van Dick Benschop

Ze is voorzitter van de Raad van Commissarissen van luchthaven Schiphol en in die rol in meer dan gemiddelde mate verantwoordelijk voor de profielschets voor de opvolger van Jos Nijhuis. En de zoektocht naar die opvolger.

Nijhuis kreeg afgelopen week, terecht, veel kritiek op zijn uitlatingen die erop neerkwamen dat zijn opvolger een man zou worden. Zou het een vrouw worden, dan zou de verhouding in de Raad van Bestuur drie vrouwen en één man worden en u begrijpt: dat kan natuurlijk niet….

Een deel van de kritiek raakte ook Gunning. Intussen werden we wel erg benieuwd naar de integrale tekst van die profielschets. Was het vrijdag nog zo – volgens een woordvoerder van Schiphol – dat de uitkomst een man zou moeten zijn, gisteren stelde Gunning dat de profielschets ‘genderneutraal’ was. Dat blijkt te kloppen, hier vindt u die schets.  Gunning zou zelf nog gebeld hebben met een vrouwelijke CEO van een beursgenoteerde onderneming. ‘En een headhunter benaderde nog eens vijf vrouwen.’

Die uitleg van Gunning is niet erg geloofwaardig. Zoveel gekwalificeerde kandidaten voor deze functie zijn er niet. En dan zouden er tenminste zes vrouwen zijn benaderd voor een functie die volgens de gewenste uitkomst (een Raad van Bestuur van twee mannen en twee vrouwen) door een man zou moeten worden vervuld. Die woordvoerder van Schiphol was vrijdag, ook achteraf bezien, dan nog het meest geloofwaardig. Want de profielschets is dan wel genderneutraal maar het was nooit de bedoeling dat een vrouw de opvolger van Nijhuis zou kunnen worden.