De burgemeester van Teheran keek naar dansende meisjes. Nu is hij de ex-burgemeester

Mohammad Ali Najafi werd burgemeester van Teheran omdat hij vooruitgang beloofde, vooral ook als het om de toepassing van streng-religieuze regels gaat. Vorige week woonde hij een theatervoorstelling bij ter gelegenheid van de Islamitische versie van Moederdag.

Tijdens die voorstelling voerden meisjes een dans uit en op de beelden zie je dat de zaal voor een deel leegloopt. Dansen in het openbaar is in Iran voor vrouwen verboden. Dat hier om meisjes ging doet daaraan niet af: de hardcore-religieuzen die het in het land voor het zeggen hebben vinden elk meisje ouder dan 9 een vrouw. En dus was het publiek getuige van een verboden voorstelling.

Mohammad Ali Najafi liep niet weg, hij bleef zitten en dat kostte hem de kop. Hij trad woensdag plotseling af. Een religieuze leider van het vrijdaggebed, Ahmad Alamolhoda,  sprak er zijn schande over uit. Najafi verdedigde zich door te stellen dat de meisjes jonger dan negen jaar waren maar het hielp niet. Hij én de gemeenteraad werden gedagvaard door de religieuze aanklager Zo’n afrekening hing al een tijd in de lucht want Najafi had het ook bestaan om billboards met beroemde Iraanse vrouwen in de stad te hangen. Hij werd door de staatsmedia grotendeels genegeerd, de burgemeester van een stad met meer dan 12 miljoen inwoners heeft voor veel Iraniërs nooit bestaan.

Kijk hier naar de beelden.