Het ‘verjaardagscadeautje’ van Harvey Weinstein

U ben het vast helemaal vergeten: de 66e verjaardag van Harvey Weinstein, de – althans in zijn eigen ogen – moeder van alle verleiders. Of het 19 maart echt ergens een feestje was is onbekend maar van een ‘cadeautje’ namens de inmiddels failliete Weinstein Company was wel sprake. Althans, zo kun je het zien.

Elke werknemer van het bedrijf tekende bij indiensttreding een zogenaamd non-disclosure-beding waardoor je op straffe van ontslag én een forse boete nu en in de toekomst je mond moet houden over alles wat je overkwam en te weten kwam tijdens je dienstverband.

De bewindvoerders van het bedrijf laten nu weten dat deze overeenkomsten ongeldig zijn geworden. Iedereen is vrij om te spreken. The Weinstein Company stelde in de verklaring: “No one should be afraid to speak out or coerced to stay quiet.”

En dan is het nu wachten op wellicht een nieuwe golf van beschuldigingen. Want tot nu toe waren die afkomstig van vrouwen die met Harvey Weinstein werkten in film- en theaterproducties maar niet bij hem in dienst waren. In de kantoren in Los Angeles and New York  was er sprake van zo’n 150 werknemers en het zou ons niet verbazen als dat overwegend vrouwen waren…..

Of er bij Weinstein uiteindelijk nog iets van een schadevergoeding kan worden gehaald is twijfelachtig. Zinj vrouw Georgina Chapman scheidde eind 2017 van hem en kreeg zo’n $ 20 miljoen. Intussen wacht zijn vorige vrouw, Eve Chilton, nog altijd op zo’n $ 55 miljoen waarop ze recht zegt te hebben sinds de scheiding in 2004. En intussen heeft Harvey Eve laten weten dat hij tenminste één jaar niet in staat zal zijn de alimentatie voor zijn kinderen uit dat huwelijk te betalen.

Weinstein’s vermogen werd voor het schandaal geschat op $ 250 miljoen maar die waarde bestond grotendeels uit zijn belang in The Weinstein Company die na het faillissement voor een schijntje werd doorverkocht. Het bedrijf zal onder aan andere naam worden voortgezet, het gaat de kopers met name om de filmrechten en mogelijk ook lopende producties.

%d bloggers liken dit: