Vrouwen in lange rijen voor een toilet. Nu is er de beweging Pottty Parity. Ally McBeal wist het al.

Het is een buitenlands onderzoek maar de uitkomst zou bij ons niet anders zijn: 59 procent van de ondervraagde vrouwen zegt regelmatig in de rij te staan voor een vrouwentoilet. Maar 11 procent van de mannen overkomt het. Dat moet en kan anders.

Eenmaal op een toilet hebben vrouwen sowieso meer tijd nodig, vanwege de vrouwelijke plastechniek (zittend) moet er méér uit. Of überhaupt iets uit, mannen bekommeren zich over niet meer dan hun rits. Vrouwen hebben meestal een of meer tassen waarvoor ze een plek moeten zoeken in een meestal veel te nauw toilet. Al die dingen kosten extra tijd. Alleen al om die reden zou de verhouding mannen- en vrouwentoiletten er één op anderhalf moeten zijn: meer vrouwentoiletten dus. Een volgende stap: maak die toiletten dan maar gelijk groter, zodat er meer bewegingsvrijheid is. Als dat bouwkundig allemaal moeilijk is – in oude en bestaande gebouwen – maak dan alle toiletten genderneutraal. Niet alleen vanwege de discussie over geslachten, gewoon omdat er dan direct méér capaciteit is. Een dubbelslag, zeg maar. Ally McBeal en Calista Flockhart waren destijds al zover.

De Potty Parity – een Amerikaanse beweging – onderzoekt en doet aanbevelingen. Het begint al bij de architecten, zodra ze een nieuw gebouw ontwerpen. Maar ook de bouwvoorschriften van de Overheid moeten anders.

In september 2017 had ook Nederland een oprisping van geuit vrouwelijk ongenoegen, met de piswijven. En het kreeg een flinke boost door een uitspraak van een kantonrechter de een wildplassende vrouw een boete oplegde..