De tweede sekse op het Movies that Matter Festival

Door Else Tilman

Vandaag begint het Movies that Matter Film Festival in Den Haag. In ruim een week zijn zo’n zeventig speelfilms en documentaires te zien met onderwerpen rond het thema mensenrechten. Zes van die films vallen onder het thema second sex en gaan in op ongelijkheid van mannen en vrouwen.

Uit buurland Frankrijk komt Numéro Une, over een succesvolle zakenvrouw die ervoor strijdt om de eerste vrouwelijke CEO van een groot bedrijf te worden. Samen met een feministische lobbyclub probeert ze het glazen plafond te doorbreken in de door mannen gedomineerde Franse zakenwereld.

De tweede film Beauty and the Dogs speelt zich af in Tunesië, waar de jonge Mariam na een feest een heftige gebeurtenis meemaakt en daar aangifte van probeert te doen. Dit wordt haar echter flink moeilijk gemaakt. Beauty and the Dogs is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat eerder verscheen in het boek Coupable d’être violeé.

Uit de Democratische Republiek Congo komt de documentaire City of Joy, die gaat over het gelijknamige centrum waar slachtoffers van verkrachting hulp krijgen om te herstellen en hun kracht te hervinden. Het centrum, dat is opgericht door een gynaecoloog, een toneelschrijfster en een mensenrechtenactivist, helpt de slachtoffers zichzelf te verdedigen en hun angsten te overwinnen, om zo uiteindelijk gemeenschapsleiders te kunnen worden.

Ook Jaha’s Promise speelt zich af in Afrika. Deze documentaire over vrouwenbesnijdenis vertelt het verhaal van Jaha Dukureh, die in Gambia opgroeide en op haar vijftiende gedwongen naar de VS reisde om te trouwen. Dukureh reist terug naar Gambia om zich daar in te zetten tegen vrouwelijke genitale verminking.

Tehran Taboo is de enige animatiefilm in het lijstje. Dat is niet zonder reden, want de Duits-Iraanse regisseur Ali Soozandeh uit met deze film felle kritiek op de strenge islamitische wetgeving in het land. In de film kruisen de levens van vier verschillende mensen elkaar in Teheran, die allemaal op hun eigen manier tegen taboes in het land aanlopen.

Net als in Tehran Taboo zijn taboes een belangrijk onderwerp in de film Ask the Sexpert. In India is weinig ruimte voor openheid over seksualiteit. Toch kent de krant Mumbai Mirror de populaire column Ask the Sexpert, waarin mensen vragen kunnen stellen over seksualiteit. Deze film laat het verhaal zien van de persoon die al die vragen beantwoordt, de 93-jarige dokter Mahinder Watsa.

Naast deze films zijn er tientallen andere films over verschillende onderwerpen. Ook zijn er debatten, talkshows en interviews met nationale en internationale gasten. Het Movies that Matter Film Festival is van 23 tot en met 31 maart.

%d bloggers liken dit: