Museumbezoek: millennial gaat graag samen

‘Een museumbezoekje? Ik vind musea wel belangrijk, ja. Maar ga je dan wel mee? En is er een leuk programma? Anders blijf ik liever bankhangen.’ Motivaction deed onderzoek naar het museumbezoek van millennials in opdracht van de Museumkaart en dit zijn de resultaten.

Meer dan driekwart van de millennials vindt musea belangrijk en ziet ze als nationale schatkamers. Een kwart bezoekt nooit musea, 31% maximaal eens per jaar en een kleine helft vaker. Conservatiever dan gedacht bezoeken millennials het museum het liefst overdag in het weekend. Het weekend is echter een populair moment voor andere activiteiten, zoals films en series kijken en met vrienden afspreken. Maar liefst 62% spendeert in het weekend tijd aan deze activiteiten. Andere populaire activiteiten zijn uitslapen (53%), uit eten gaan (43%) en sporten (38%). Slechts 15% van de millennials zegt in het weekend naar een museum te gaan.

Als de millennial dan naar het museum gaat, gaat hij het liefst samen. Meer dan driekwart bezoekt een museum liever samen dan alleen. Van de millennials met kinderen bezoekt ruim de helft het museum het liefst met hen. Een beetje rondkijken is leuk, maar hoe meer opties hij heeft, hoe gelukkig de millennial is: 67% zegt graag speciale programma’s zoals workshops en lezingen te willen volgen, 24% wil naar internationale exposities. En daten in een museum? Waarom ook niet, 33% van de mannen en 31% van de vrouwen is geïnteresseerd. Ook feesten in een museum ziet een op de vijf millennials wel zitten. De voornaamste redenen om musea te bezoeken zijn voor millennials ontspanning en vermaak, en gelukkig niet – waar het soms verdacht veel op lijkt – de selfie op social media. Al zegt wel 14% dat museumbezoek interessanter is als er social media waardige fotografiemogelijkheden zijn. Ach, als dat het ergste is… We doen het ervoor.

 

%d bloggers liken dit: