Gemeenteraadsverkiezingen 2018: ruim 20 procent méér vrouwen gekozen

De voorlopige onderzoeksresultaten van Stichting Stem op een Vrouw en dagblad Trouw stemmen optimistisch: de cijfers tonen een historische groei van het percentage vrouwen in onze gemeenteraden. Terwijl de gemeenteraden in 2014 nog voor 28 procent uit vrouwen bestonden, zorgden we er met de afgelopen verkiezingen voor dat dit percentage steeg naar 34 procent. Een forse groei, ruim 20 procent, als je bedenkt dat vrouwen al gekozen kunnen worden sinds de instelling van het passief kiesrecht in 1917. Al meer dan honderd jaar dus. De cijfers laten daarnaast ook zien dat het aantal gemeenten met een gelijke man/vrouw-verdeling flink is gestegen; in onder andere Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Weesp, Nieuwegein en Blaricum is de verhouding nu (nagenoeg) gelijk.

Stichting Stem op een Vrouw heeft de afgelopen weken via haar onlinekanalen gelobbyd voor strategische stemmen op vrouwen; met het devies ‘stem op een vrouw, lager op de lijst’ probeerden zij vrouwen op niet-verkiesbare plekken alsnog in de raad te krijgen. In hoeverre de groei te danken is aan de inspanningen van Stem op een Vrouw laat zich natuurlijk raden, maar dat de onlinecampagne effect heeft gehad, is zeker. Hoe bewonderenswaardig ook, wij hopen dat dergelijke campagnes in de nabije toekomst niet meer nodig zullen zijn. Hopelijk stemmen we voortaan massaal op vrouwen, zonder er via campagnes aan herinnerd te worden dat zij net zo geschikt en talentvol zijn als hun mannelijke collega’s.