5 kijktips voor dit weekend (die niet over Pasen gaan)

The Passion, paaseieren zoeken en plastic kuikentjes. Dat het weekend voor velen in het teken staat van Pasen is niet te missen. Ook op TV is er dit weekend van alles te zien dat in het thema staat van de paasviering. Maar het kan ook anders. 5 tips voor films, series en televisieprogramma’s die niet over Pasen gaan.

  1. The Poetess

Deze week begon het Movies that Matter Film Festival. Een aantal van de films die daar te zien zijn (geweest), worden ook door NPO uitgezonden en zijn terug te vinden op www.npo.nl. Zo ook de documentaire The Poetess, van de Duitse filmmakers Stefanie Brockhaus en Andreas Wolff. De documentaire gaat over de 43-jarige dichteres en activiste Hissa Hilal uit Saudi-Arabië, die met kritische gedichten meedoet aan een talentenjacht op Abu Dhabi TV. In haar gedichten bekritiseert ze religieus extremisme en terrorisme en neemt ze het op voor vrouwenrechten. The Poetess schetst met het verhaal van Hilal een beeld van de uitwerking van het strikte regime in Saudi-Arabië op de Saudische samenleving. Zie de trailer hieronder en kijk de hele documentaire hier.

  1. Sylvana Simons bij VICE

In het nieuwe programma The Therapist van VICE Benelux spreekt psychiater Glenn Helberg met een BN’er over een intieme levensvraag. Presentatrice en politica Sylvana Simons vertelt over de discrepantie die ze ervaart tussen hoe ze zichzelf ziet als emotioneel en gevoelig mens en hoe veel mensen haar zien, als starre en harde vrouw. In dit interview praat ze openhartig over haar jeugd, vrouw zijn, moederschap, kwetsbaarheid en beoordeeld worden. Het kijken absoluut waard.

  1. De strijd van vrouwelijke regisseurs

Het grootste deel van de filmmakers is man. Uit onderzoek van de Annenberg School for Communication and Journalism, waarbij 1.100 films uit de afgelopen 11 jaar zijn onderzocht, blijkt dat slechts 4% van de regisseurs vrouw is. Hoe is het voor de vrouwen die wél regisseur zijn? In deze speciale aflevering van Arts.21 vertellen vijf internationale vrouwelijke filmmakers over hun strijd voor erkenning.

  1. Yuja Wang: jong, mooi én wereldberoemd pianovirtuoos

De Chinese concertpianiste Yuja Wang begon op haar zesde al met piano spelen. Ze studeerde aan de Central Conservatory of Music in Peking en was op jonge leeftijd al internationaal bekend vanwege haar virtuositeit. Wie denkt dat alle pianisten stoffig en oud zijn, heeft het goed mis. Wang gaat met plezier in glitterjurken en korte rokjes het podium op. Wie is Yuja Wang? Deze documentaire van DW Documentary schetst een persoonlijk portret van de creatieve en intelligente vrouw.

  1. De Roze Dolk

Programmamaker Bo Jeuken onderzoekt in De Roze Dolk samen met haar vriend Stef de weg naar het ouderschap. Willen ze eigenlijk wel een kind? Met elkaar? En kán dat überhaupt? In De Roze Dolk zie je niet alleen het persoonlijke verhaal van Bo en Stef, ook anderen schijnen hun licht op de zaak in interviews met Bo. De serie bestaat uit vier afleveringen, waarvan gisteravond de derde was. De eerste drie afleveringen bekijk je hier, de laatste aflevering is aanstaande donderdag om 21:40 te zien op NPO Zapp.Bonustip! Blauw bloed

Kruip je dit weekend liever voor de beeldbuis? Ook daar is natuurlijk van alles te zien. Morgen zie je om 19:40 het royaltyprogramma Blauw Bloed op NPO 2, waarin aandacht is voor de vraag hoe feministisch de vrouwelijke leden van het koninklijk huis nu eigenlijk zijn. Met een bekende gast…