Podcast over seksualiteit na borstkanker in de maak

Afbeelding © Kamerich & Budwilowitz | Eyes 2

Borstkanker. Een op de zeven vrouwen in Nederland en België krijgt er first hand mee te maken. Dat heeft op verschillende gebieden invloed, zo ook op seksualiteit. De drempel om daarover te praten is hoog, hoogste tijd voor verandering. In juni begint de podcastserie ‘de herontdekking van haarzelf’, over seksualiteit na borstkanker.

Borstkanker heeft vaak een grote impact op seksualiteit en intimiteit, zo concludeert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten na onderzoek in 2017. De ziekte en de behandeling daarvan kunnen verschillende gevolgen hebben op gebied van seksualiteit. Er zijn lichamelijke gevolgen zoals hormonale veranderingen, pijn en verandering van gevoel in en aan het lichaam en daarnaast kunnen ziekte en behandeling een groot effect hebben op de seksuele identiteit, het gevoel van vrouw-zijn en de seksuele relatie met de partner. Maar liefst de helft van de borstkankerpatiënten heeft behoefte aan praktische informatie over seksualiteit zoals antwoord op de vraag waar seksuele problemen aan liggen en of het vaker voorkomt.

De podcastserie ‘de herontdekking van haarzelf’ komt op een goed moment. Arts-onderzoeker Tessa Steenbruggen, psycholoog-onderzoeker Lisanne Hummel en journalist Gian van Grunsven slaan de handen ineen om een informatieve, toegankelijke en openhartige serie te maken over het onderwerp. Volgens de makers is de drempel om over seksualiteit te praten hoog en is er vaak te weinig aandacht voor al dan niet blijvende gevolgen van borstkanker, zoals seksuele klachten, die invloed hebben op de kwaliteit van leven. In de podcast worden vragen waar vrouwen mee worstelen beantwoord en geven professionals uitleg en tips over veranderingen in seksualiteit en intimiteit na borstkanker. Centrale thema’s zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen, intimiteit en relaties en fysieke factoren zoals hormonale veranderingen en vermoeidheid. Ondanks het gebrek aan aandacht voor het onderwerp, zijn er wel degelijk manieren om met veranderingen op gebied van seksualiteit door borstkanker om te leren gaan, aldus de makers.

In de eerste afleveringen van de serie vertellen ervaringsdeskundigen en partners over de ervaringen die zij hebben (gehad) op gebied van seksualiteit tijdens en na borstkanker. Een ander onderdeel van de serie bestaat uit vier luistertutorials, die zich direct richten tot vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad. We moeten nog even wachten, want de serie start begin juni 2018. Dan zijn de podcasts, die hopelijk een bron zullen zijn van herkenning, erkenning en antwoorden voor iedereen die te maken heeft (gehad) met borstkanker, gratis te beluisteren op de website en in podcast-apps.

%d bloggers liken dit: