Barbara Bush ( 1925 – 2018) : ‘koekjes bakken’ én een stevige eigen mening

Hillary Clinton zette haar ooit weg als een koekjes bakkende First Lady. Koekjes bakken, dat zou Hillary nooit doen. Barbara Bush was 73 jaar getrouwd met George Sr. en bracht een termijn – vier jaar dus – door in het Witte Huis. Gisteren stierf ze op 92-jarige leeftijd. Barbara en Hillary: een groter verschil kan er ogenschijnlijk niet zijn. De eerste rustig op de achtergrond, de ander ambitieus en lang gezien als de mogelijke eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten.

De ambities van Barbara Bush leken nooit verder te reiken dan haar gezinsleven en de carrière van haar man. Ze leerde George op 16-jarige leeftijd kennen, ze trouwden in 1945 en ze kregen zes kinderen waaronder oud-president George Bush Jr en de latere gouverneur van Florida Jeb Bush. Van politieke ambities, anders dan voor haar man en kinderen, was nooit sprake maar toch zal ze via haar man een flinke invloed hebben gehad als het gaat om onderwerpen die binnen de Republikeinse partij nogal heikel waren. Dan nam ze geen blad voor de mond. In 1980, George Sr. deed mee aan de voorverkiezingen voor het Witte Huis, sprak ze zich in het openbaar uit voor abortus. Bush verloor van Ronald Reagan maar werd vice-president. In 1992, George Sr., inmiddels president en proberend een tweede termijn te krijgen, stelde ze dat abortus en homoseksualiteit zaken in de privésfeer zijn, daar moest de politiek – en dus de Republikeinse Partij van haar man – ver van blijven.

Dat Barbara Bush met dat soort standpunten niet alleen vrienden maakte en mogelijk zelfs de kansen van haar man verkleinde, interesseerde haar geen bal. En het interesseerde George per saldo ook niet. Ooit zei hij: ‘Ik heb misschien de hoogste berg ter wereld bestegen, maar dat haalt het niet bij het geluk Barbara’s man te zijn’.

%d bloggers liken dit: