Nederlandse jongeren in actie tegen seksuele intimidatie. Schools4Life haalt al € 106.469,- op voor Pakistan

De #MeToo discussie, sexting en het gesprek over grensoverschrijdend gedrag is actueler dan ooit. Ook op Nederlandse middelbare scholen. Dat merkte Dance4Life toen zij dit schooljaar met Schools4Life – de bekende Dance4Life scholenactie – langs scholen door heel Nederland tourde om het gesprek aan te gaan over seksuele intimidatie en veilige seks. Tijdens de scholenactie maakte zij dit jaar de link met seksuele intimidatie in Pakistan.

Dat het thema leeft onder jongeren is duidelijk: ruim 11.000 scholieren kwamen in actie voor leeftijdsgenoten in Pakistan waar seksueel geweld een groot probleem is. Meer dan 100.000 euro werd opgehaald voor Dance4Life.

Praten over naaktselfies en dickpics

Net zoals in het internationale lesprogramma van Dance4Life gaan tijdens Schools4Life geen docenten maar juist jonge trainers het gesprek aan met tieners over seks. De nadruk ligt niet op de biologische feitjes, maar juist op normen en waarden rondom seks en relaties en elkaars grenzen respecteren. Zou jij zomaar een ontvangen naaktselfie doorsturen naar de hele school? Wat doe jij als je een dickpick van iemand krijgt? Iemand zit ongevraagd aan je billen, vind jij dat seksuele intimidatie? Dit bespreekt Dance4Life tijdens de gastlessen met de leerlingen en geeft stof tot nadenken. Sterker nog: het brengt ze letterlijk in beweging want na de lessen zamelden 11.000 leerlingen geld in voor Dance4Life. Dit deden ze onder andere met dansmarathons, het verkopen van cupcakes of gingen zelfs ‘offline’ voor het goede doel. Zo leverde anderhalve week zonder mobiele telefoon zo’n 75 euro op. Een bijzondere prestatie voor de ‘online generatie’ die zich 24/7 op Youtube en Snapchat bevindt.

Unieke scholenactie

Als enige organisatie in Nederland biedt Dance4Life gastlessen over seksualiteit en het belang van goede seksuele voorlichting voor jongeren wereldwijd. Op een inspirerende en energieke manier worden moeilijke onderwerpen als seksuele intimidatie, soa’s en tienerzwangerschappen aangekaart. In de klas deelden twee Pakistaanse jongeren hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in hun land en gingen zij met de scholieren in gesprek over seksuele intimidatie in Nederland en Pakistan.
Schools4Life maakt leerlingen bewust over de impact van seksuele intimidatie op het leven van hun leeftijdsgenoten wereldwijd en motiveert hen in actie te komen. Tijdens de najaarseditie werd al ruim 53.000 euro opgehaald, wat met het resultaat van de voorjaarseditie op een totaalstand van 106.469 euro komt.

Stichting Wilde Ganzen vermeerdert eindbedrag

Dit schooljaar wordt het geld dat door scholieren is ingezameld vermeerderd door Stichting Wilde Ganzen. De stichting plust op elke euro die naar Pakistan gaat maar liefst 50 cent om het Dance4Life programma in dit land mogelijk te maken. Wilde Ganzen steunt ontwikkelingsprojecten waarbij bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking projecten uitvoeren en verandering teweeg brengen. Schools4Life sluit daar mooi op aan; Nederlandse jongeren komen in actie voor leeftijdsgenoten in Pakistan, zodat zij zichzelf beter kunnen weren tegen seksueel geweld.

 Over Dance4Life

Onveilige seks is één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van jongeren wereldwijd. Dat wil Dance4Life veranderen. Tijdens je pubertijd praat je liever met leeftijdsgenoten over seks, dan met volwassenen als ouders of leraren. Daarom traint Dance4Life juist jongeren om seksuele voorlichting te geven en maken zij gebruik van muziek en dans om jongeren te betrekken en te inspireren. Zo zorgt Dance4Life ervoor dat jongeren vol zelfvertrouwen keuzes kunnen maken over hun seksleven en relaties. Het Nederlandse initiatief vindt inmiddels plaats in bijna 20 landen verspreid over 5 continenten.