Tweemaal zoveel vrouwen als mannen krijgen Alzheimer. Maar er is hoop.

Het is weliswaar een Amerikaans onderzoek maar de verschillen met ons land zullen niet heel groot zijn, als ze er al zijn. In de VS ontwikkelen elke drie minuten drie personen Alzheimer. Twee van de drie zijn vrouw. Lisa Mosconi is als neurowetenschapper verbonden aan de Alzheimer Prevention Clinic van het Weil Cornell Medical College.

Mosconi onderzoekt waarom de kans voor vrouwen tweemaal zo hoog is als voor mannen en stuitte op veranderingen tijdens de menopauze. Op dit moment worden meestal (hoge) leeftijd, genetische aanleg en zaken als hoge bloeddruk als oorzaken genoemd. Mosconi en haar collega’s maakten hersenscans van vrouwen van middelbare leeftijd en ontdekten dat er een opmerkelijk verschil in hersenactiviteit en Alzheimer plaques is als je de periode vóór en tijdens de menopauze vergelijkt.

Zij pleit dan ook voor een bevolkingsonderzoek dat zich op die leeftijd – al tussen de 40 en 50 – dáár op richt. Want in die levensfase kan er nog heel wat worden gedaan om het risico op Alzheimer te verkleinen, bijvoorbeeld door hormoontherapie. Maar zelfs zonder medicatie kunnen vrouwen zichzelf al helpen, het liefst nog voor de menopauze aanbreekt. Veel voedingsmiddelen stimuleren natuurlijk de oestrogeenproductie, zoals soja, lijnzaad, kikkererwten, knoflook en fruit zoals abrikozen. Vooral vrouwen hebben antioxidanten nodig zoals vitamine C en vitamine E, te vinden in bessen, citrusvruchten, amandelen, rauwe cacao, paranoten en veel groene bladgroenten.

Lees het hele artikel hier (Engelstalig)