Vijf van de zes winnaars van de internationale Goldman milieuprijs zijn vrouw

De Goldman Environmental Prize wordt uitgereikt aan – wat de jury noemt – milieuhelden uit alle werelddelen. De prijs gaat naar personen voor hun aanhoudende en aanzienlijke inspanningen om de natuurlijke omgeving te beschermen en te verbeteren, ook als ze daarmee een groot persoonlijk risico lopen. De Goldman-prijs kijkt vooral naar diegenen die betrokken zijn bij lokale inspanningen. Door deze individuele leiders te erkennen, probeert de prijs andere gewone mensen te inspireren om buitengewone acties te ondernemen om de natuurlijke wereld te beschermen.

De prijswinnaars zijn dit jaar (zie de foto’s) Manny Calonzo, Francia Márquez, Nguy Thi Khanh, LeAnne Walters, Makoma Lekalakala and Liz McDaid en Claire Nouvian.

Hun inspanningen liepen uiteen van rechtszaken tegen Jacob Zuma en Vladimir Putin tegen een nucleaire deal waarmee miljarden waren gemoeid tot een campagne die de Vietnamese regering dwong om minder kolen en meer wind- en zonne-energie in te zetten. Hoe gevaarlijk hun activiteiten zijn blijkt wel uit de zaak van Rodrigue Katembo – een winnaar van vorig jaar – die als ranger in een natuurpark voor berggorilla’s dit jaar zes van zijn collega’s vermoord zag worden.