Eindelijk een vrouw op Londens Parliament Square

Het heeft maar liefst 150 jaar mogen duren, maar nu is het zover: gisteren is ein-de-lijk een standbeeld van een vrouw geplaatst op Londen’s Parliament Square. Feminist Millicent Fawcett deelt het plein met elf mannen waaronder Winston Churchill, Nelson Mandela, Abraham Lincoln en Mahatma Gandhi.

Toen activist Caroline Criado Perez ruim twee jaar geleden op Internationale Vrouwendag een wandelingetje door Londen maakte met haar hond, viel het haar plotseling op dat er iets miste op het beroemde Parliament Square. Op het plein, waar het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Whitehall aan grenzen, stonden elf standbeelden. Beelden van verschillende mensen met verschillende functies: een aantal premiers van het Verenigd Koninkrijk, maar ook voormalig president van de Verenigde Staten Abraham Lincoln en Indisch onafhankelijkheidsleider Mahatma Gandhi. Een ding hadden ze echter allemaal gemeen: hun geslacht. Elf verschillende standbeelden, maar geen enkele ervan was van een vrouw. Daar moest verandering in komen, dacht Criado Perez, die er vorig jaar voor zorgde dat Charles Darwin door Jane Austen werd vervangen op het briefje van 10 pond.

Gisteren was het dan zover: het standbeeld van de eerste vrouw op Parliament Square werd onthuld. Vanaf nu vergezelt Millicent Fawcett de elf mannen op het plein. Fawcett (1847-1929) was politiek activist, schrijver, en bovenal een van de belangrijkste feministen in de Engelse geschiedenis. Op haar 19e begon ze campagne te voeren voor het vrouwenkiesrecht, iets wat ze vrijwel haar hele leven is blijven doen. Ze zette zich bovendien actief in om meer vrouwen de mogelijkheid te geven tot het volgen van hoger onderwijs en richtte het Newnham College op, een van de colleges van de Universiteit van Cambridge, speciaal voor vrouwelijke studenten. Later in haar leven was ze meer dan 20 jaar voorzitter van de National Union of Women’s Suffrage Societies (NUWSS). In februari van dit jaar werd Fawcett door BBC Radio 4 uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van de afgelopen 100 jaar.

Het standbeeld werd gemaakt door Gillian Wearing. Hiermee is het niet alleen het eerste standbeeld van een vrouw op het plein, maar ook het eerste standbeeld op het plein dat door een vrouw gemaakt is. Het standbeeld is hier te bewonderen.