De benen wijd voor de dokter: steeds minder vrouwen willen dat

Het is waarschijnlijk voor elke vrouw een nachtmerrie, vaginaal onderzoek door een dokter. Er wordt een metalen instrument ingebracht, het speculum, en intussen lig je met je benen wijd op een stoel die je nooit gekozen zou hebben. In een kamer die je nooit gekozen zou hebben. Onderzocht door een volledige vreemde – of je zou inmiddels ‘vaste klant ‘ moeten zijn geworden en daar word je al hemelaal niet vrolijk van.

In de Verenigde Staten is het aantal vrouwen dat op die manier wordt onderzocht op het laagste niveau in 19 jaar. Dat is hun keuze. Toch is het nog altijd een goede en wellicht zelfs de beste manier om de eerste sporen van baarmoederhalskanker te ontdekken. Dat steeds minder vrouwen op die manier willen worden onderzocht is dus geen goed teken. Want als 85 procent van de vrouwen zo’n onderzoek ondergaat kan het aantal sterfgevallen als gevolg van baarmoederhalskanker met 27 procent in vijf jaar worden verminderd.

Inmiddels is een volledig uit vrouwen bestaand team – in het verleden betrokken bij vroege ontwerpen voor Apple computers – bezig met de ontwikkeling van een alternatief, uit siliconen. Het team werkt voor Frog Design in San Francisco, een van oorsprong Duits bedrijf. Hun ontwerp ziet er zo uit:

Er is vooral gekeken naar de onnodig hoekige kanten van de oorspronkelijke vorm. Er wordt gekeken naar de hoek waaronder de Yona – zoals de nieuwe vorm wordt genoemd – moet worden ingebracht, de huidige hoek maakt het voor vrouwen onnodig vervelend als het gaat om de houding. Yona ziet er ook een stuk vriendelijker uit dan een traditioneel speculum dat alle kenmerken heeft van alles dat zich in de gereedschapskist van een man bevindt. Zodra de Yona eenmaal klaar is voor gebruik, is een deel van de problemen die vrouwen met vaginaal onderzoek hebben nog altijd niet opgelost. Nog steeds is er die stoel, die dokter, die omgeving. Maar de houding is minder vervelend en het apparaat een stuk zachter zodat pijn zoveel mogelijk wordt vermeden.