Het Verenigd Koninkrijk krijgt de eerste gekleurde markiezin. Daar is niet iedereen blij mee.

Emma McQuiston werd in 1986 geboren. Haar vader Nigeriaans, haar moeder Engels. Emma is gekleurd én getrouwd met Ceawlin, Graaf van Weymouth en aanstaand Markies van Bath. Het wachten is op de dood van Ceawlin’s 86-jarige vader Alexander die de titel nu voert. Als het zover is, is het een historische gebeurtenis in het Verenigd Koninkrijk: Emma zal dan de eerste gekleurde markiezin zijn. Weer later zal zoon John de eerste gekleurde markies zijn.

Met het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle op 19 mei a.s. in zicht kunnen de Britten zich voorbereiden op nog meer kleur in de Britse adelstand. En – theoretisch want met drie kinderen van William en Kate en dus eerstelijns troonopvolgers is de kans niet groot – mogelijk ooit een gekleurde koning of koningin. Emma en Ceawlin ontmoetten elkaar in 2011 en terugkijkend moet Emma concluderen dat ze destijds incredibly naïve was ‘I absolutely believed that in the U.K. we lived in a post-racial society.’

En naïef was ze. Toen het stel trouwde was er van de kant van Ceawlin alleen zijn zus aanwezig. Zijn ouders gaven er de voorkeur aan op die dag bij een ander huwelijk te zijn. Van zijn vader was dat een eigen keuze maar Ceawlin had het zijn moeder – Lady Bath  –  verboden om aanwezig te zijn. In september 2015 had zij in een interview met The Sunday Times over het huwelijk gezegd dat er daarmee ‘400 years of bloodline‘ naar de ratsmodee zou gaan. Deze Lady Bath werd in in Hongarije geboren als Anna Gyarmathy maar trad als Anna Gaël als model en actrice op, dat laatste vooral in ‘erotische’ films. Die achtergrond heeft haar niet in de weg gestaan maar een gekleurd familielid: dat was echt de bloody limit.

%d bloggers liken dit: