Goed nieuws! Recordaantal vrouwen verkiesbaar in Libanon

Hoopvol nieuws uit Libanon. Op 6 mei vinden daar de verkiezingen plaats. De kandidatenlijst ziet er dit jaar flink anders uit dan de vorige keer. Waar er bij de vorige verkiezingen in 2009 slechts 12 vrouwen in de race waren voor een zetel, zijn dat er dit jaar 86!

Op dit moment is een shocking 3% van de leden van het huidige parlement vrouw. Met een beetje geluk komt daar in het nieuwe parlement verandering in. Na de verkiezingen in mei zullen er 128 zetels gevuld moeten worden in het Libanese parlement. Je zou denken dat het met de 86 verkiesbare vrouwen een eitje wordt om dat percentage een beetje omhoog te brengen.

Maar zo simpel zal het waarschijnlijk niet zijn. Althans, als je kijkt naar de reputatie van het land. Op de belangrijkste ranglijst van Global Gender Gap Report van het World Economic Forum bungelt Libanon onderaan, op plek 137 van de 144. Op gebied van politieke empowerment staat Libanon zelfs op een treurige 142e plek. Niet voor niks zo’n lage score, in het land hebben mannen en vrouwen voor de wet al geen gelijke rechten.

Geen wonder dat de vrouwelijke kandidaten geen evenredige media-aandacht krijgen. De Libanese mediamonitor Maharat monitorde talkshows, live programma’s, nieuws en interviews op verschillende lokale televisiezenders. Van alle tijd dat er gasten in programma’s te zien waren, was dat slechts in 6% van de gevallen een vrouw, concludeerden zij. Terwijl toch echt bijna 15% van de kandidaten vrouw is.

Geen wonder dat de vrouwelijke kandidaten geen evenredige media-aandacht krijgen

Toch zijn vrouwen hoopvol, schrijft Al Jazeera. Er is nog veel te verbeteren op gebied van vrouwenemancipatie in Libanon. Toch is elke stap er één vooruit, zo ook de toename van verkiesbare vrouwen in de aankomende verkiezingen.