Home Nieuws LEZERSAANBIEDING Mallorca: ruige rotsen, rust en retraite

LEZERSAANBIEDING Mallorca: ruige rotsen, rust en retraite

920
0
DELEN

Zus & Zorg gezondheidsweken

In juni organiseert Zus & Zorg de gezondheidsweken, speciaal gericht op vrouwen. Tijdens deze weken staan ontspanning, inspiratie en een gezonde leefstijl centraal.

“Tijdens de gezondheidsweken gaat het om ontspanning, in de breedste zin van het woord,” vertelt Mariska Meijer van Zus & Zorg. “Denk hierbij aan beweging, bijvoorbeeld wandelen en yoga, maar ook gezond en lekker eten en workshops over persoonlijke ontwikkeling.” Professionals geven tips voor een gezonde leefstijl en advies over het verminderen van ‘typische vrouwenklachten’ zoals overgangsklachten. “Balans is een belangrijk sleutelwoord,” vertelt Meijer. “Balans tussen werk en privé, tussen stress en ontspanning, maar ook bijvoorbeeld balans qua voeding.”

“Het is zo belangrijk om af en toe even los te komen uit je dagelijks leven en je werk.” Door die afstand te nemen van je eigen omgeving, kun je volgens Meijer goed reflecteren op je eigen leven en behoeftes. “Je stelt jezelf vragen zoals: Wat gebeurt er nu eigenlijk in mijn leven? Ben ik nog blij met wat ik doe en hoe kan ik dingen veranderen?” Het team van professionals, van massagetherapeut tot coach, biedt hierbij begeleiding. “Ze reiken tools aan om te leren hoe je met stress om kunt gaan,” aldus Meijer. “Je kunt ook geïnspireerd worden door mede-cursisten: Hoe gaan zij met dingen om?”

Als mensen boeken, wordt gevraagd wat ze verwachten en wat ze nodig hebben. “Op die manier wil ik inspelen op wat nodig is,” aldus Meijer. “Ik wil het heel persoonlijk kunnen aanbieden, niet specifiek vanuit één filosofie.” De retraites in juni richten zich vooral op ontspanning en gezondheid, maar in september en oktober zijn meer mogelijkheden. “Zo zijn er ook programma’s over de overgang, kan de reis in het teken van fietsen of wandelen staan en kun je heel gericht persoonlijk of voor een groep aangeven wat je wilt.”

Meer informatie over de retraites vind je op https://zusenzorgcommunicatie.nl/zus-zonder-zorg-op-mallorca/

DOOR De Reismeiden

Vergeet de bejaarden die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ’s winters massaal naar Mallorca gingen. Vergeet de Amsterdamse schooljeugd, die na het doen van het eindexamen, in juni gaat comazuipen op Mallorca. Denk aan slingerende bergpaden over de noordelijkste punt van het eiland die worden beklommen door goed getrainde fietsers. Denk aan schitterende wandelroutes, stokoude kerken, prachtige baaitjes voor jou alleen. Dat is ook Mallorca. Ga er heen, zie het zelf, kom tot rust. Wij gingen je voor.

Palma

De hoofdstad van Mallorca doet zijn naam eer aan: een en al palmboom als je langs de boulevard de stad binnenrijdt. Een kwartier daarvoor stapte je uit het vliegtuig, nu zit je middenin de tropische verrassing. De levendige stad en de enorm grote plezierhaven zijn zowel overdag als ’s avonds meer dan de moeite waard. Achter de stadsmuren rijst de immense, gotische kathedraal op. Deze ligt wat hoger en kijkt uit over de stad. Het bouwwerk is opgetrokken uit goudkleurig zandsteen afkomstig van het eiland. Ook binnen is de kathedraal indrukwekkend. Het middenschip is met 44 meter een van de hoogste van Europa. Daaromheen bevinden zich veertien kapellen, met fraaie beelden, altaren en schilderingen. Mis de marmeren tafel van Gaudí niet, met het verlichte baldakijn.

Het is prettig wandelen door de stad, met de vele gerestaureerde historische gebouwen uit verschillende periodes. Overal zijn winkels, van het bekende luxe werk tot aan kleine authentieke zaakjes met moois uit de omgeving. En restaurants, tapasbars en terrasjes.

Pleinen en parken, musea, kunst en cultuur.

Miró

Wij gaan naar de Fundació Pilar i Joan Miró, iets buiten het centrum van Palma. De Spaanse kunstenaar Miró, geboren in Barcelona, bracht een flink deel van zijn leven door op Mallorca.  Zijn moeder is er geboren en zijn grootouders woonden er. In 1929 trouwde hij bovendien de Mallorcaanse Pilar Juncosa. Tijdens WO II vluchtte hij naar het eiland om zich er uiteindelijk in 1956 permanent te settelen. De kunstenaar en zijn vrouw wilden dat het atelier en de bijgebouwen bewaard zouden blijven voor de toekomst. Aldus geschiedde. In 1992 werd een deel al opengesteld, maar sinds 2017 staat er op het terrein een ook nieuw gebouw, waarin zijn topwerken te vinden zijn. Daarnaast is ook zijn studio, gebouwd tussen 1954 en 1957, te bezichtigen: een spectaculair gebouw, van de hand van Joseph Lluís Sert. Het is goed toeven op dit terrein. Alles is met zorg vormgegeven en het werk van Miró, zowel binnen als buiten, komt hier prachtig tot zijn recht.