LEZERSAANBIEDING Mallorca: ruige rotsen, rust en retraite

Zus & Zorg gezondheidsweken

In juni organiseert Zus & Zorg de gezondheidsweken, speciaal gericht op vrouwen. Tijdens deze weken staan ontspanning, inspiratie en een gezonde leefstijl centraal.

“Tijdens de gezondheidsweken gaat het om ontspanning, in de breedste zin van het woord,” vertelt Mariska Meijer van Zus & Zorg. “Denk hierbij aan beweging, bijvoorbeeld wandelen en yoga, maar ook gezond en lekker eten en workshops over persoonlijke ontwikkeling.” Professionals geven tips voor een gezonde leefstijl en advies over het verminderen van ‘typische vrouwenklachten’ zoals overgangsklachten. “Balans is een belangrijk sleutelwoord,” vertelt Meijer. “Balans tussen werk en privé, tussen stress en ontspanning, maar ook bijvoorbeeld balans qua voeding.”

“Het is zo belangrijk om af en toe even los te komen uit je dagelijks leven en je werk.” Door die afstand te nemen van je eigen omgeving, kun je volgens Meijer goed reflecteren op je eigen leven en behoeftes. “Je stelt jezelf vragen zoals: Wat gebeurt er nu eigenlijk in mijn leven? Ben ik nog blij met wat ik doe en hoe kan ik dingen veranderen?” Het team van professionals, van massagetherapeut tot coach, biedt hierbij begeleiding. “Ze reiken tools aan om te leren hoe je met stress om kunt gaan,” aldus Meijer. “Je kunt ook geïnspireerd worden door mede-cursisten: Hoe gaan zij met dingen om?”

Als mensen boeken, wordt gevraagd wat ze verwachten en wat ze nodig hebben. “Op die manier wil ik inspelen op wat nodig is,” aldus Meijer. “Ik wil het heel persoonlijk kunnen aanbieden, niet specifiek vanuit één filosofie.” De retraites in juni richten zich vooral op ontspanning en gezondheid, maar in september en oktober zijn meer mogelijkheden. “Zo zijn er ook programma’s over de overgang, kan de reis in het teken van fietsen of wandelen staan en kun je heel gericht persoonlijk of voor een groep aangeven wat je wilt.”

Meer informatie over de retraites vind je op https://zusenzorgcommunicatie.nl/zus-zonder-zorg-op-mallorca/

[foogallery id=”5431″]

DOOR De Reismeiden

Vergeet de bejaarden die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ’s winters massaal naar Mallorca gingen. Vergeet de Amsterdamse schooljeugd, die na het doen van het eindexamen, in juni gaat comazuipen op Mallorca. Denk aan slingerende bergpaden over de noordelijkste punt van het eiland die worden beklommen door goed getrainde fietsers. Denk aan schitterende wandelroutes, stokoude kerken, prachtige baaitjes voor jou alleen. Dat is ook Mallorca. Ga er heen, zie het zelf, kom tot rust. Wij gingen je voor.

Palma

De hoofdstad van Mallorca doet zijn naam eer aan: een en al palmboom als je langs de boulevard de stad binnenrijdt. Een kwartier daarvoor stapte je uit het vliegtuig, nu zit je middenin de tropische verrassing. De levendige stad en de enorm grote plezierhaven zijn zowel overdag als ’s avonds meer dan de moeite waard. Achter de stadsmuren rijst de immense, gotische kathedraal op. Deze ligt wat hoger en kijkt uit over de stad. Het bouwwerk is opgetrokken uit goudkleurig zandsteen afkomstig van het eiland. Ook binnen is de kathedraal indrukwekkend. Het middenschip is met 44 meter een van de hoogste van Europa. Daaromheen bevinden zich veertien kapellen, met fraaie beelden, altaren en schilderingen. Mis de marmeren tafel van Gaudí niet, met het verlichte baldakijn.

Het is prettig wandelen door de stad, met de vele gerestaureerde historische gebouwen uit verschillende periodes. Overal zijn winkels, van het bekende luxe werk tot aan kleine authentieke zaakjes met moois uit de omgeving. En restaurants, tapasbars en terrasjes.

Pleinen en parken, musea, kunst en cultuur.

Miró

Wij gaan naar de Fundació Pilar i Joan Miró, iets buiten het centrum van Palma. De Spaanse kunstenaar Miró, geboren in Barcelona, bracht een flink deel van zijn leven door op Mallorca.  Zijn moeder is er geboren en zijn grootouders woonden er. In 1929 trouwde hij bovendien de Mallorcaanse Pilar Juncosa. Tijdens WO II vluchtte hij naar het eiland om zich er uiteindelijk in 1956 permanent te settelen. De kunstenaar en zijn vrouw wilden dat het atelier en de bijgebouwen bewaard zouden blijven voor de toekomst. Aldus geschiedde. In 1992 werd een deel al opengesteld, maar sinds 2017 staat er op het terrein een ook nieuw gebouw, waarin zijn topwerken te vinden zijn. Daarnaast is ook zijn studio, gebouwd tussen 1954 en 1957, te bezichtigen: een spectaculair gebouw, van de hand van Joseph Lluís Sert. Het is goed toeven op dit terrein. Alles is met zorg vormgegeven en het werk van Miró, zowel binnen als buiten, komt hier prachtig tot zijn recht.

[blendlebutton]

Kustplaatsjes

Vanaf Palma rijden we langs de kust naar de westpunt. Hier ligt het badplaatsje Illetes, met een spectaculaire beachclubs, deels uitgehouwen in de rotsen. Heerlijke bedjes in een prachtige baai. De wandeling over de trappen alleen is al de moeite waard. Door richting Sant Elm, met zijn rustige zandstrand, heerlijke visrestaurants met prachtig uitzicht op het nabijgelegen eiland Sa Dragonera. Een paar kilometer verderop in noordelijke richting ligt een verlaten klooster, vanwaar een mooi uitzicht over de baai en Sa Dragonera.

En overal zie je bootjes. Of beter: schepen, want naast de kleine vissersbootjes varen hier veel luxe jachten, in alle vormen en maten, want ook die hebben Mallorca weten te vinden. En gelijk hebben ze.

Met de trein en de tram

Wil je van Palma naar Sóller, aan de noordkant van Mallorca, dan is de trein een prettige manier om te reizen. Het rode elektrische treintje rijdt hier sinds 1912 en wordt de ‘rode bliksem’ genoemd. De tocht vanuit Palma begint vrij rustig, door vlakke weilanden, langs citroen- en sinaasappelboomgaarden, waarna de trein de bergen in kronkelt, langs steile toppen en door de valleien van de Serra de Tramuntana. Oorspronkelijk is de spoorlijn aangelegd om etenswaren van Palma naar Sóller en vice versa te transporteren; nu genieten vooral toeristen van het tochtje van zo’n vijftig minuten. Voor wie na Sóller naar het strand wil in Port de Sóller, is er na de trein ook nog een tramlijntje dat het laatste stukje van de reis voor zijn rekening neemt.

Sóller zelf is een mooi stadje met een levendig plein in het centrum, met schaduwrijke bomen, fonteinen en gezellige terrassen en cafés. Aanrader is te lunchen bij hotel-restaurant Salvia, in de schitterende afgesloten tuin. In het seizoen wel even reserveren

(via salviasoller@gmail.com of +34 971 634 936).

Cap de Formentor

Voor wie het leuk vindt om over kronkelige wegen te rijden, veel bochten te maken en fantastische uitzichten te hebben is de rit naar het uiterste noorden, Cap de Formentor aan de noordkant van de Serra de Tramuntana, een must. De tocht is zelfs met de auto al een aanslag op je concentratievermogen, dus een diepe buiging voor alle fietsers die het eindpunt halen. De tocht is hoe dan ook zeker de moeite waard. De landtong is twintig kilometer lang, met steile kliffen en heldere baaien. Een grote witte vuurtoren markeert het eindpunt. En dan, ja dan moet je dezelfde weg weer terug. In Pollenca , waar vooral in de zomer veel Britten te vinden zijn, en Alcúdia kun een duik nemen in de zee of een fijne lunch gebruiken bij een van de vele restaurants langs de boulevard.

Rust en retraite

En voor wie niet als een razende over een berg wil scheuren, en wie niet met anderen de kathedraal van Palma wil bezoeken, voor diegenen is er de rust van de retraite op Mallorca. Die behoefte aan rust bracht ons naar het eiland. Met de welbekende gouden combinatie zon, zee en strand is Mallorca de perfecte plek om tot rust te komen De Nederlandse organisatie ‘Zusenzorg’ organiseert speciale ontspannings- en inspiratieweken op Mallorca voor een gezonde leefstijl, speciaal voor vrouwen. Op mooie locaties, in Alaró en Esporles, kan je in kleine groepjes meedoen aan yoga, mindfulness en meditatie, workshops over stress in het dagelijks leven, wandelen, en zo meer. Natuurlijk is er een zwembad voor de nodige verkoeling en wordt er gezond gegeten en gedronken. Kortom, totaal ontspannen op Mallorca.

Praktisch

Mallorca is goed bereikbaar. Het is zo’n twee uur vliegen en er wordt door een flink aantal maatschappijen op gevlogen. Palma, de hoofdstad, ligt op maar elf kilometer van het vliegveld. Het is zeker aan te raden een auto te huren. Wij huurden er een voor zeventien euro per dag bij het boeken van de vlucht. Tot verbazing van de verhuurder maakten we geen gebruik van de extra verzekeringen die ons ter plekke werden aangeboden voor negenentwintig euro per dag. We stonden binnen een half uur na landing op het strand. We reden drie dagen volop over het eiland – deden vooral het noorden en het westen- en betaalden aan benzine tweeëntwintig euro. Aanrader dus om een autootje te huren.

Hoe zeg je?                                      In het Spaans

Goedemorgen                                  Buenos días

Dankjewel                                        Gracias

Waar is het beste café                    Donde es el mejor cafe

Ssst ik ben in retraite                      Shhh estoy en retiro

Ik wil nog een dag langer blijven  Gustaría estar un día más

Wilt u even OPZIJ gaan                   Aún vas a un

[/blendlebutton]