Michelle Obama maakt zich zorgen over vrouwenemancipatie met Trump in het Witte Huis

‘Met het oog op de vorige verkiezingen: ik maak me zorgen over ons vrouwen,’ sprak Michelle Obama dit weekend op de top van de United State of Women (USOW) in Los Angeles. ‘Er is nog veel werk aan de winkel voor vrouwenemancipatie.’

Het is wel duidelijk: met Trump in het Witte Huis krijgt de vrouwenemancipatie (of eigenlijk elke emancipatie) klap na klap. Neem de global gag rule, waarmee Trump financiering introk van buitenlandse ngo’s die informatie over abortus verstrekken. Of de gezondheidswet van zijn voorganger Obama, waarin werkgevers werden vereist anticonceptie in het pakket op te nemen: Trump schafte hem af. Ook de regel die Obama in het leven riep om beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen werd ingetrokken. Het eerste jaar van Trump heeft vrouwen weinig goeds gedaan. VS-correspondent Karlijn van Houwelingen schreef er een uitgebreid artikel over in het maart/april nummer van Opzij (hier terug te lezen).

‘Het is frustrerend om mannen te zien die falen, het verpesten en dan alsnog winnen’

Natúúrlijk maakt Michelle Obama zich zorgen. Wie niet? Zonder zijn naam te noemen —classy als ze is— maakte ze bij de USOW-top glashelder wat op haar hart ligt. ‘Sorry, maar met het oog op de afgelopen verkiezingen: ik maak me zorgen over ons vrouwen. Hoe we over onszelf en elkaar denken en over dingen er écht toe doen. Waar kunnen jonge meisjes van dromen, als ze zien wat er bij de vorige verkiezingen is gebeurd? De meest geschikte persoon voor het presidentschap was een vrouw, en die is niet gekozen. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Het zegt iets over waar we staan.’

‘Vrouwen wordt nog steeds geleerd perfect te zijn,’ sprak Obama. ‘Ik zou willen dat vrouwen net zo vaak en zo veel kunnen falen als mannen zonder dat het een probleem is. Het is frustrerend om mannen te zien die falen, het verpesten en dan alsnog winnen.’ Vrouwen in goede posities moeten daar gebruik van maken, aldus Obama. ‘Velen van ons hebben een goede positie bemachtigd. Maar we zijn zo dankbaar voor die positie, dat we de gevestigde orde niet echt durven op te schudden, uit angst onze positie te verliezen. Dat is geen kritiek: voor sommige vrouwen was het zo moeilijk om alleen al die positie te bereiken. Maar we moeten risico’s durven nemen en bereid zijn om dingen te verliezen. Alleen vasthouden aan wat we al hebben verworven is niet genoeg om jonge vrouwen vooruit te helpen.’

‘De werkplek die jij nu creëert is dezelfde werkplek waar je dochter straks naartoe gaat’

‘We zitten nog in die fase waarin we proberen erachter te komen wat het betekent om vrouw te zijn.’ We moeten samenwerken om verder te komen, aldus Obama. ‘Als wij vrouwen nog steeds wantrouwig naar elkaar zijn en elkaar hogere eisen opleggen dan we mannen opleggen… Als wij niet comfortabel zijn met het idee dat een vrouw president zou kunnen zijn, tegenover wát!? Hoe komen we dan vooruit?’

Het is natuurlijk niet alleen aan de vrouwen om in actie te komen. ‘Mannen spelen een enorm belangrijke rol. Ik zeg vaak tegen mannen: je kunt niet je dochter vertellen dat ze alles kan zijn wat ze wil en dat ze overal voor kan gaan, als je vervolgens naar je werk gaat en daar accepteert dat er geen vrouwen en geen mensen met kleur bij je aan tafel zitten. De werkplek die jij nu creëert is dezelfde werkplek waar je dochter straks naartoe gaat. Mannen moeten begrijpen dat als zij nu niet bijdragen aan de vrouwenemancipatie, hun dochters daar straks ook niet de vruchten van kunnen plukken.’

%d bloggers liken dit: