Amsterdam Rainbow Dress in Europees Parlement

Deze week werd in het Europees parlement de Amsterdam Rainbow Dress tentoongesteld. De jurk kwam naar Brussel op uitnodiging van D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld.

Foto: Henri Verhoef

In ’t Veld is trots dat de iconische creatie nu wordt geshowd in het politieke hart van Europa: “Dat je in veel landen in de wereld niet de vrijheid hebt om te houden van wie je wilt, is onacceptabel. Iedereen moet zichtbaar zichzelf kunnen zijn.” Zij voegt hier nog aan toe dat de jurk wat haar betreft ook symbool staat voor het belang van LHBTI-emancipatie: “Mensen worden nog steeds gediscrimineerd of geïntimideerd om wie ze zijn of van wie ze houden. Daar blijven we tegen vechten.”

In de jurk, die gemaakt is door modeontwerper Mattijs van Bergen en vormgever Oeri van Woezik, zijn de vlaggen van de 75 landen verwerkt waar homoseksualiteit nog steeds is opgenomen in het wetboek van strafrecht. Een vlag wordt vervangen door een regenboogexemplaar zodra een land zijn wetten betert. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het de bedoeling dat de jurk de wereld over reist, zodat hij overal ter wereld aandacht kan vragen voor het belang van openheid en inclusiviteit.

De regenboogvlag was gisteren bovendien niet alleen in, maar voor het eerst ook óp het parlementsgebouw te vinden; het was de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). In ’t Veld sprak van een mijlpaal: “Vandaag vieren we dat homoseksualiteit in 1990 door de Wereld Gezondheidsorganisatie van de lijst met ziekten werd gehaald. IDAHOT zou elk jaar net zo breed gevierd kunnen worden als Vrouwendag op 8 maart. Een wereldwijde viering van fundamentele rechten!”

%d bloggers liken dit: